Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

20/6/16

Ρατσιστική επίθεση σε πρόσφυγες στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης




Οδηγός τραυματίζει 3 πρόσφυγες, τους βρίζει και τους εγκαταλείπει αβοήθητους -Απλό τροχαίο ατύχημα;
 Η φράση «αδιευκρίνιστες ακόμη οι συνθήκες γύρω από το συμβάν» συνόδευε χθες την είδηση του ΑΠΕ-ΜΠΑ ότι «τρεις πρόσφυγες παρέσυρε και τραυμάτισε ελαφρά ένα όχημα κοντά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της SINATEX στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης».
Αργότερα έγινε γνωστό ότι «ο οδηγός που παρέσυρε τους άτυχους πρόσφυγες συνελήφθη από το τμήμα τροχαίας Λητής όπου και πήγε αμέσως μετά το συμβάν ώστε ν’ αναφέρει το περιστατικό και αφού σχηματίσθηκε δικογραφία από τον εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος».
 Απλό ατύχημα; Κάθε άλλο!

 Θματα και αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν έναν οδηγό που συνειδητά έστρεψε το αυτοκίνητό του προς την άκρη του δρόμου όπου στέκονταν οι πρόσφυγες, τους χτύπησε, φρέναρε λίγο πιο πέρα, βγήκε από το αυτοκίνητο, στράφηκε προς τα θύματά του και έκανε τη γνωστή χυδαία χειρονομία με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του συνοδεύοντάς την με πολλά “fuck you!” και άλλες παρόμοιες εκφράσεις. Κατόπιν μπήκε ξανά στο αυτοκίνητό του κι έφυγε αφήνοντας αβοήθητους τους τρεις τραυματίες.
 Και μόνο το τελευταίο, δηλαδή το γεγονός ότι απομακρύνθηκε από τον τόπο του συμβάντος χωρίς να παραμείνει και να παράσχει βοήθεια, μιλάει από μόνο του.
Για τους πρόσφυγες που ήταν μάρτυρες του συμβάντος δεν χωρεί αμφιβολία ότι πρόκειται για ρατσιστική επίθεση, και είναι ανάστατοι καθώς αυτή τη διαδρομή πολλών χιλιομέτρων επί της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας είναι υποχρεωμένοι να την κάνουν συνεχώς για να φτάσουν στο κοντινότερο χωριό και κατάστημα και να προμηθευτούν τα αναγκαία, ακόμη και νερό. Τι πρέπει να περιμένουν και να φοβούνται στο μέλλον εάν αυτό που βίωσαν χθες καταγράφεται χωρίς παραπέρα διερεύνηση ως απλό τροχαίο ατύχημα με ελαφρούς τραυματισμούς "από αμέλεια";
 Είναι φανερό ότι «οι συνθήκες γύρω από το συμβάν» δεν μπορεί να παραμείνουν «αδιευκρίνιστες».
Η δική μας θέση ήταν από την πρώτη μέρα και είναι δίπλα στους εξόριστους και στις εξόριστες της SINATEX. Έτσι και στη διευκρίνιση του συμβάντος θα μας έχουν κοντά τους –και μακάρι να αποδεικνυόταν ότι ήταν ένα αιματηρό μεν αλλά «απλό ατύχημα».
 Το ερώτημα είναι: οι αρμόδιοι θα συγκινηθούν βλέποντας το αίμα στην άσφαλτο, και θα κινηθούν όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία ή θα ολιγωρήσουν όπως κάνουν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, την υγεία και την αξιοπρέπεια των προσφύγων;