Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

1/3/16

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ, ΣΧΙΣΤΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ



ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ


Στη Λάρισα εδώ και τρεις μήνες δραστηριοποιείται η Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Μέχρι τώρα έχουμε κάνει τρείς αποστολές στην Ειδομένη πηγαίνοντας ρούχα και τρόφιμα και μοιράζοντας τα. Ταξινομούσαμε τα γκρουπ και τα πηγαίναμε στα σύνορα. Συλλέγουμε ρούχα και τρόφιμα για τα Τέμπη και πάμε σχεδόν καθημερινά. Ήμασταν παρόντες στην κατάληψη της εθνικής οδού από τους πρόσφυγες και μείναμε εκεί πιέζοντας να τους πάρουν τα λεωφορεία και να τους πάνε στην Ειδομένη όπως οι ίδιοι οι πρόσφυγες θέλανε.
Όταν πηγαίναμε να βρούμε που βρίσκονται οι πρόσφυγες που είχαν μεταφερθεί από την αστυνομία στο Στόμιο από τα Τέμπη, λέγοντας τους ότι θα τους πάνε στην Ειδομένη, συναντήσαμε στο δρόμο προς το Στόμιο (το οποίο απέχει 12 χιλιόμετρα από την εθνική οδό) ένα καραβάνι περίπου 200 ανθρώπων να
κινούνται προς την εθνική οδό και να μη θέλουν να πάρουν φαγητό η ρούχα λέγοντας μας ότι μας ευχαριστούν για αυτό που κάνουμε αλλά δε τους βοηθάει και αν θέλουμε να κινηθούμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πιέσουμε τη κυβέρνηση μας να ανοίξει τα σύνορα. Βρήκαμε τους υπόλοιπους στη παραλία του Στομίου,σε ένα δημοτικό αναψυκτήριο στο οποίο η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από αποπνικτική.
Την ίδια ώρα με μας βρίσκονταν στο χώρο αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και άλλοι ενεργοί πολίτες και θεσμικοί φορείς.
Είχαμε πάει όλοι ρούχα και φαγητά με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αφθονία υλικών αγαθών για τους 200 εναπομείναντες στο χώρο πρόσφυγες ώστε τα περισσότερα δε τα κατεβάσαμε από τα αμάξια επειδή δε χρειάζονταν και τα έχουμε για επόμενες φορές.
Οι άνθρωποι αυτό που μας ζητούσαν ήταν να υπάρξει μία λύση για να κάνουν μπάνιο γιατί είχαν 12 μέρες χωρίς να έχουν αλλάξει ρούχα. Υπήρχε έλλειψη γιατρών, παρότι μαζί μας ήταν 2 γιατροί και 4 φοιτητές ιατρικής, δεν επαρκούσαν για να καλυφθούν οι ανάγκες που αφορούσαν κυρίως παιδιά με πυρετό και ιώσεις.
Φεύγοντας από το Στόμιο βρήκαμε τους υπόλοιπους από το γκρουπ που είχαν φθάσει πλέον στην εθνική οδό κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία επί της εθνικής. Μείναμε μαζί, απαιτώντας από από την Αστυνομία να φέρουνε τα λεωφορεία και να τους πάνε Ειδομένη. Μετά από τρίωρο και κατόπιν των πιέσεων για να ανοίξει η εθνική οδός από τους διερχόμενους οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί, τη δικιά μας παρουσία και το κίνδυνο αντεγκλήσεων, που ολοένα και μεγάλωνε, πάρθηκε η απόφαση να τους επιβιβάσουν στα λεωφορεία για Ειδομένη, και έτσι έγινε, τουλάχιστον φεύγοντας από τα Τέμπη, τώρα αν έφτασαν στην Ειδομένη ή τους σταμάτησαν κάπου παρακάτω δε ξέρουμε να πούμε με σιγουριά. Κάποιες πληροφορίες πάντως λένε πως τους σταμάτησαν στα Διαβατά αλλά με κάθε επιφύλαξη.

ΑΠΟ ΣΧΙΣΤΟ

Προχθές είχαμε πάει και στο στρατόπεδο στο Σχιστό οπού πιθανώς από παρανόηση ξεναγήθηκαμε στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου οι οποίες ήταν αξιοπρεπείς, στα πλαίσια ενός καταυλισμού με σκηνές. Υπήρχε και σκηνή σαν χώρος προσευχής. Από προχθές όμως μέχρι σήμερα λόγο της υπερπληθώρας των μεταναστών οι συνθήκες άλλαξαν και υπάρχει στρίμωγμα για να χωρέσουν 1200 + σε ένα χώρο που έλεγαν ότι μπορεί να φιλοξενήσει το πολύ 900.  Εκεί την διατροφή και όλες τις λειτουργίες τις κάνει ο στρατός και ζήτησαν αν υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς αλληλεγγύης να είναι σε είδη ατομικής υγιεινής, σαπούνια, οδοντόβουρτσες κλπ.  

ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (δυτικό αεροδρόμιο / τζουντο / μπειζμπολ)
 1/3
Xθες βράδυ ετοιμάστηκαν και οι εγκαταστάσεις του μπειζμπολ αφου γέμισαν ασφυκτικά οι εγκαταστάσεις του τζούντο . Τα  γραφεία του πρώην αεροδρομίου που είμαστε και μείς από Ανάβυσσο , 600 0τμ περίπου , έχουν γύρω στους 2000 Αφγανούς. Οι εγκαταστάσεις, επιεικώς άθλιες , ακριβώς όπως τις είχαν αφήσει όταν έφυγαν για το νέο αεροδρόμιο. H  έλλειψη  αλληλέγγυων είναι μεγάλη τα πρωινά κυρίως, υπάρχει  ένα άτομο από το υπουργείο μαζί με 4 εθελοντές το πολύ και  ένας  διερμηνέας .Φαγητό υπάρχει  άφθονο από την αρχιεπισκοπή και το στρατό/ ναυτικό ,  κουβέρτες από την ύπατη αρμοστεία  και  γιατροί για όλους σε μόνιμα .
Δεν παίρνουμε ανθρωπιστική βοήθεια (ρούχα ή τρόφιμα ) ακόμα μέχρι το Σάββατο που θα καθαριστούν οι αποθήκες γιατί τώρα  δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης.
 29/2

Έχει ανοίξει και λειτουργεί και χώρος στο Δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού,  εκτός από το γήπεδο χόκεϋ. Μεταφέρονται σε αυτόν πρόσφυγες όλων των εθνοτήτων από το Λιμάνι του Πειραιά. Οι εγκαταστάσεις είναι ερειπωμένες από την εγκατάλειψη και δεν υπάρχουν παρά μόνο βουλωμένες τουαλέτες και καθόλου ντουζιέρες. Καμιά οργάνωση  του χώρου από την πολιτεία. Φαγητό άρχισε να στέλνει η εκκλησία τώρα και προς το παρόν δεν υπάρχει με αυτό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε είδη καθαριότητας. Αφήνουν προς το παρόν αλληλέγγυους και εθελοντές να βοηθούν. Δεν υπάρχουν κρεβάτια, ούτε στρώματα. Στο χόκεϋ προχθές έσπασε μια σωλήνα και βράχηκαν πολλά πράγματα των προσφύγων.