Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

18/3/16

Ενημέρωση για Θήβα (στρατ Ριτσώνας) από συλλογικότητα Σφήνα

ΣΦΗΝΑ Αποστολή υλικού μέρα 1η 
Η συλλογικότητα Σφήνα (αυτοδιαχειριζόμενος χώρος) σε συνεργασία με την Αντιφασιστική κίνηση Θήβας κάλεσε τους συμπολίτες μας να συνδράμουν στην προσπάθεια δημιουργίας δομών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην περιοχή μας. Στο κάλεσμα που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες (και συνεχίζεται) η ανταπόκριση από τον κόσμο ήταν τουλάχιστον συγκινητική και δίνει μια δύναμη σε όλους μας να συνεχίσουμε .Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους και έναν - έναν ξεχωριστά για την ανιδιοτελή προσφορά σας, η τοπική κοινωνία έδειξε αλληλεγγύη έκλεισε τα αυτιά της στην λαίλαπα παραπληροφόρησης και ξενοφοβίας. Η δράση αυτή χωρίς μεσάζοντες τύπου ΜΚΟ, κυβερνητικούς οργανισμούς, επαγγελματίες φιλάνθρωπους κατάφερε να μαζέψει αρκετά υλικά αγαθά, άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός μας εξ αρχής μιας και δεν θέλαμε και ούτε πρόκειται στο μέλλον να συμπορευτούμε με οργανώσεις και θεσμικούς φορείς που σκοπό έχουν να βγάλουν λάδι την αναλγησία της κυβέρνησης και των τοπικών επαγγελματιών εθελοντών (Δήμου, Εκκλησίας, ΜΚΟ) 
Η πρώτη αποστολή αυτού του υλικού που μαζεύτηκε στην Σφήνα παραδόθηκε απευθείας στους πρόσφυγες χθες 16 Μαρτίου στο στρατόπεδο της Ριτσώνας.

Οι εικόνες που πήραμε από τον καταυλισμό που στήνεται σιγά σιγά εκεί είναι δύσκολο να περιγράφουν με λόγια. Σε έναν χώρο που δεν μπορεί να προσφέρει προς το παρόν τα απαραίτητα (ρεύμα, νερό και θέρμανση) βρίσκονται γύρω στους 450 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους παιδιά (την στιγμή που γράφονται αυτά και από επικοινωνία με αλληλέγγυο από την Σφήνα που βρίσκεται στον χώρο μόλις έφθασαν 5 πούλμαν από Αθήνα).
Μερικά από τα συμπεράσματα που βγαίνουν μετά την επίσκεψη στον χώρο χθες είναι πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί δεν έχουν καταλάβει πως τους προορίζουν για να μείνουν εκεί καιρό και να μετατρέψουν το στρατόπεδο σε κλειστό χώρο τύπου Αμυγδαλέζας (βέβαια προς το παρόν μερικοί μπορούν να φύγουν και το δοκιμάζουν αλλά σύντομα γυρνάνε πίσω).
Η έλλειψη συνεννόησης με τους πρόσφυγες είναι παντελής μιας και είναι πολύ λίγοι αυτοί που μιλάνε αγγλικά ή μια άλλη γλώσσα, κάτι που θα βοηθούσε στο να οργανωθεί καλύτερα η κατάσταση. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για απλούς ανθρώπους που δεν προέρχονται από πλούσιες οικογένειες και μέρη της Συρίας, αυτό που ζουν τώρα είναι κάτι που ζουν εδώ και 2-3 χρόνια με το ένα στρατόπεδο να διαδέχεται το άλλο και με τον φόβο χαραγμένο στα πρόσωπα τους κάθε φορά που ακούνε τα αεροπλάνα να περνάνε από πάνω, νομίζοντας πως περνάνε για να τους βομβαρδίσουν. Οι εθελοντές που βρίσκονται στον χώρο κάνουν υπεράνθρωπες
προσπάθειες να οργανώσουν την ζωή και να κάνουν την διαβίωση λίγο καλύτερη μιας και οι σκηνές είναι στον υπαίθριο χώρο, ανοιχτές στην βροχή και στην υγρασία από τα πεύκα και με ένα βαρέλι ανά 2-3 σκηνές για θέρμανση. Σίγουρα κάποια στιγμή υλικοτεχνικά θα καλυφθούν κάποιες ανάγκες αλλά πότε και με τι σκοπό; Να μείνουν εκεί μέχρι πότε; Και να μείνουν έγκλειστοι σαν μιάσματα έξω από τις πόλεις; Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα κάνουν "δικό" τους τον χώρο οι ΜΚΟ, αφήνοντας έξω τους εθελοντές και τους αλληλέγγυους σαν και την δική μας συλλογικότητα, παραδείγματα από την Αθήνα και την Λέσβο μας προμηνύουν για κάτι τέτοιο.
Η Σφήνα θα συνεχίσει στην συλλογή και καλεί όλους τους συμπολίτες μας να πλαισιώσουν το κάλεσμα αυτό. Οι ανάγκες που προκύπτουν από τις τελευταίες ενημερώσεις είναι περισσότερο σε φάρμακα, παιδικά είδη, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής. Τα ρούχα μπορούν να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Η Σφήνα δείχνοντας τον δρόμο της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης σαν το μόνο όπλο που έχει η κοινωνία σε καταστάσεις σαν και αυτές δεν ζήτησε καμιά αναγνώριση από τους ιθύνοντες που οτιδήποτε κάνουν είναι για προσωπική προβολή και κλείσιμο καλύτερου "ντηλ". 
Ένα παράδειγμα τέτοιας προσέγγισης είχαμε και με την προχθεσινή δήλωση - απάντηση του δήμαρχου στην ανακοίνωση μας για την ανυπαρξία του.
Δεν νομιμοποιούμε καμιά ευρωπαϊκά και κρατικά επιχορηγούμενη ΜΚΟ, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου άλλα και απαιτούμε ταυτόχρονα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους. Η προσπάθεια κάποιων να ξεθάψουν σφραγίδες και να βρουν ΜΚΟ για να μπουν στο οικονομικό παιχνίδι που στήνεται αυτήν την στιγμή στις πλάτες των προσφύγων, είναι για να ωραιοποιήσουν την απουσία τους από την κοινωνία και τα προβλήματά της, σαν όρνια ίπτανται πάνω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης περιμένοντας να φάνε σάρκες και να ξέρουν πως θα μας βρουν απέναντι τους. Δεν αφήνουμε την αλληλεγγύη να γίνει σύνθημα των πολυεθνικών εκμετάλλευσης που δημιουργούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και την προσφυγιά και την μετανάστευση. Απαιτούμε να δοθεί ένα τέλος στο δράμα αυτών των ανθρώπων με τελειωμό του πολέμου. Να γκρεμιστούν οι φράχτες της ντροπής στα σύνορα, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους για να πάνε όπου επιθυμούν ελεύθερα. 
Ακολουθεί η λίστα με αυτά που χρειάζονται άμεσα. Η συλλογή συνεχίζεται κάθε απόγευμα 6-8 μ.μ. στην ΣΦΗΝΑ (Κάδμου 48 έναντι κεντρικής εισόδου 'ΠΟΥΡΟΥ") και για όποιον - όποια θέλει να συμμετέχει στην μεταφορά και διάθεση των υλικών αυτών στο στρατόπεδο της Ριτσώνας να επικοινωνεί με την Σφήνα (και μέσω μέιλ στο sfina.thivas@gmail.com)


Fucidin
Bactroban
Mupirocin
Tobrex
Bradex
Aerolin
Flixotide
Betadine
Sudocrem
Augmentin των 1000Mg , των 62,5 Mg και σε σκόνη.
Claripen
Φυσιολογικό ορό
Καραμέλες για τον λαιμό
Κολλύριο (τεχνητό δακρυ)
Σύριγγες των 2,5-5-10ml
Γάντια μιας χρήσης
Ζάχαρη
Τσάι
βρεφικά (μπιμπερό-πιπίλες-κουβέρτες)
παιχνίδια 
καθαριστικά (για πλύσιμο στο χέρι )
φωτιστικά (μπαταρίας )
(φωτογραφίες: Gewrgia Papargyri) http://sfina.espivblogs.net/2016/03/17/%CF%83%CF%86%CE%B7%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-1%CE%B7/