Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/3/16

Από Θεσσαλονίκη δελτίο τύπου και απόφαση για νέα αποστολή στην Ειδομένη


 Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24-3-2016 σύσκεψη συντονισμού για το προσφυγικό- μεταναστευτικό που κάλεσε  ο Β’  σύλλογος εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσσαλονίκης  με παρουσία σωματείων, συλλογικοτήτων και μεμονωμένων αγωνιστών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι, παρατηρητές και μέλη σωματείων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θες\νίκης, φοιτητικοί σύλλογοι, η Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών,  η Επιτροπή Κατοίκων Τούμπας και άλλες κοινωνικές και κινηματικές συλλογικότητες.

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως  ο συντονισμός σωματείων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα που είχε ξεκινήσει στην πόλη μας από τον Οκτώβρη, προχώρησε σε ορισμένες κοινές δράσεις( αντιπολεμικό  συλλαλητήριο, κοινές αποστολές διανομής ειδών ανάγκης στους πρόσφυγες της Ειδομένης) ατόνησε όμως στην πορεία, είναι αναγκαίος όσο ποτέ σήμερα, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για το κίνημα. Κοινή πεποίθηση ήταν πως η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία του τόπου μας μέσα από τα σωματεία τους και κάθε μορφής συλλογικότητας είναι αναγκαίο να συντονιστούν και να δώσουν το δικό τους αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό στίγμα ταξικής αλληλεγγύης προς πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες, να δοθούν αξιοπρεπείς χώροι στέγασης για όσους/ες διαμένουν στη χώρα, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους/ες  αλλά κυρίως να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αποτελούν τη βασική αιτία προσφυγιάς. 
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προταθούν στα σωματεία και τις συλλογικότητες οι παρακάτω πρωτοβουλίες:
·         Ο συντονισμός των σωματείων και των συλλογικοτήτων να συμβάλλει αυτή την περίοδο με όλες τους τις δυνάμεις σε δράσεις- κινητοποιήσεις για να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, για ίσα δικαιώματα και για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής χωρίς στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροωθήσεις, χωρίς να ξεχωρίζουμε τους πρόσφυγες ανάλογα με την εθνικότητά τους, το θρήσκευμα, τη γλώσσα τους. Να στηρίξει και να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονται σε εξέλιξη: ήδη έχουν γίνει κινητοποιήσεις στην περιοχή και την πόλη μας: στην Ειδομένη, το Πολύκαστρο, το λιμάνι και πρόσφατα και στο άγαλμα Βενιζέλου
·         Διεκδίκηση από το κράτος δωρεάν και αξιοπρεπούς στέγης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
·          Να ανοίξουν τώρα κτήρια στην πόλη  για την αξιοπρεπή εγκατάσταση των προσφύγων.
·         Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης  
·            Αναπτύσσουμε κοινές δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης, με επίγνωση ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες και την απουσία κρατικής μέριμνας, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ΜΚΟ. Διεκδικούμε από τους αρμόδιους φορείς τη διευκόλυνση των σωματείων και συλλογικοτήτων για ανάπτυξη της αλληλεγγύης με δικούς τους όρους: διάθεση χώρων σε Διαβατά, λιμάνι, Χέρσο κλπ για διανομή ειδών πρώτης ανάγκης
·         Κοινές δράσεις με άλλες πρωτοβουλίες που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση: αντιρατσιστική πρωτοβουλία, στέκι μεταναστών, ΚΙΑ.
·         Συμβολή στη δημιουργία δικτύου σπιτιών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες
·         Κυριακή 27/3 αποστολή-παρέμβαση στην Ειδομένη μαζί με τη Λαϊκή Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών.
·         Διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου 10\4 που θα καταλήξει σε  συναυλία αλληλεγγύης στο λιμάνι.

         Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη προτείνουν προς τις συλλογικότητες και τους φορείς να λειτουργεί ο Συντονισμός Σωματείων, Φ.Σ. και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό με ανοιχτή γραμματεία και Γενικές Συνελεύσεις.