Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

4/3/16

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΔΙΑΒΑΤΑ, ΧΕΡΣΟ, ΕΙΔΩΜΕΝΗ, ΤΡΙΚΑΛΑ

Aπό επίσκεψη των Α και Γ  ΕΛΜΕ Θσσσαλονίκης
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ:

Στο λιμάνι του Πειραιά οι Εργατικές Λέσχες:

Αυτό το Σάββατο 05/03 οι Εργατικές Λέσχες Νέας Σμύρνης, Περιστερίου και Κερατσινίου Δραπετσώνας θα επισκεφτούν το λιμάνι του Πειραιά, να παραδώσουν τα είδη που έχουν συλλεχθεί.
Παρακάτω, η ανακοίνωση της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης, της οποίας το Ιατρείο-Φαρμακείο θα επισκεφτεί τις αμέσως επόμενες μέρες το λιμάνι.

Η Εργατική Λέσχη θα επισκεφτεί το χώρο που βρίσκονται οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά το Σάββατο 5/03 το πρωί. Το ραντεβού είναι στις 11:00 στη Λέσχη για να παραδώσουμε τα τρόφιμα όλοι μαζί.
Στα πλαίσια της συλλογής τροφίμων θα
πραγματοποιήσουμε εξορμήσεις έξω από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης τη
Πέμπτη 3/03 στις 6μμ στο Σκλαβενίτη στην Αιγαίου
Παρασκευή 4/03 στις 6μμ στο Σκλαβενίτη στη Μπακνανά

Τα είδη που μαζεύουμε είναι συγκεκριμένα και καλύπτουν άμεσες ανάγκες σίτισης:
- Μπισκότα
- Κρουασάν
- Συσκευασμένα αρτοσκευάσματα
- Βρασμένα αυγά
- Μπανάνες, μήλα, πορτοκάλια

Τις επόμενες ημέρες το Ιατρείο-Φαρμακείο της Λέσχης θα επισκεφτεί τον ίδιο χώρο προσφέροντας ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους πρόσφυγες.

Εκφράζουμε τη διεθνιστική-ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.

Απαιτούμε:
-Να ανοίξουν τώρα για τους πρόσφυγες οι συνοριακές δίοδοι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Όχι στην παρεμπόδιση των διαδρομών τους από την αστυνομία.
-Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις.
-Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
- Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.
- Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
- Όχι στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.
- Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
- Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
- Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
- Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
- Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και δημόσια μέσα για τη μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή των προσφύγων.

Το κάλεσμα για συντονισμό και από την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου- Δραπετσώνας.
Μετα και απο επικοινωνια με τις Λεσχες του Περιστεριου και της Νέας Σμύρνης που εχουν προγραμματίσει για αύριο το πρωί παρέμβαση-παράδοση υλικων αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο Λιμάνι του Πειραιά, προτείνουμε όσοι/ες μπορούν να συναντηθούμε εκει στις 10 το πρωι (στην Ε1 πύλη) για να δούμε απο κοινού την κατάσταση και να συζητήσουμε ενδεχόμενες κοινές παρεμβάσεις.

Ενημέρωση από Διαβατά:
Την Τετάρτη 03/03 αντιπροσωπεία των Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο Hot Spot στα Διαβατά να επισκεφτεί τους πρόσφυγες. Εκεί υπήρχαν πάνω από 2000 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία. Δεν επιτράπηκε στους/ιες αλληλέγυους/ες εκπαιδευτικούς  να μπούν μέσα, με τη δικαιολογία ότι η προσφορά του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και δεν υπήρχε ανάγκη για άλλα τρόφιμα και ρούχα. Μετά από πολύ πίεση τελικά  πέρασαν οι εκπρόσωποι ΔΣ των Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ.
Μόνιμα στην πύλη βρίσκεται ομάδα της  αστυνομίας που ελέγχει την είσοδο/έξοδο και εμποδίζει τους εθελοντές να μπουν. Η κατάσταση στα Διαβατά ήταν απαράδεκτη. Συνωστισμός , καμία οργάνωση, κανένας συντονισμός πουθενά. Ο χώρος δεν καθαρίζεται και πολλά παιδιά έπαιζαν σε ρέμα γεμάτο από σκουπίδια. Πολλοί αλληλέγγυοι/ες στην πύλη μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης . «Δεν χρειαζόμαστε άλλα, δεν έχουμε προσωπικό να τα ταξινομήσουμε, μας» είπαν οι υπάλληλοι του υπουργείου εσωτερικών. Επίσης δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που έχουν ανάγκη οι πρόσφυγες. Υπεύθυνος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία μας ότι υπάρχει πολύ ορατός κίνδυνος επιδημίας.
Μας ενημέρωσαν πως  υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στο Χέρσο του Κιλκίς και στην Ειδομένη εννοείται. 

Το φαγητό που μοιράζει ο στρατός συνήθως πετιέται στα σκουπίδια και οι πρόσφυγες κάνουν παράπονα για την ποιότητα και την γεύση του. Φυσικά όμως μέσα στο στρατόπεδο λειτουργούν δύο καντίνες (!!!!) που πουλάν φαγητό. Για παράδειγμα  τρία ψωμάκια με πατάτες τηγανητές κοστίζουν 4 ευρώ στις καντίνες του στρατοπέδου.
Η αντιπροσωπεία μας, μοίρασε κάποια σάντουιτς και γλυκά και αναχωρήσαμε.
Ταυτόχρονα στο μέιλ του Συντονισμού για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, έφτασε καταγγελία φαντάρου που υπηρετεί στην περιοχή, όπου χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η κατάσταση είναι τραγική. Το φαγητό είναι χάλια. Συγκεκριμένα από τις 1800 μερίδες φαγητού που μοιράζονται καθημερινά, μόνο 200 τρώγονται και όλες οι υπόλοιπες πάνε στα σκουπίδια.
 Ταυτόχρονα κόπηκαν όλες οι άδειες από τους φαντάρους για να είναι σε ετοιμότητα για μετεγκατάσταση των προσφύγων σ’ άλλα στρατόπεδα. Ο φαντάρος μας ανέφερε πως και λόγου του φαγητού αλλά και όλης της κατάστασης που βιώνουν, στους πρόσφυγες υπάρχει φοβερός εκνευρισμός και ένταση.
Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε το Χέρσο και το hot spot που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Εκεί υπάρχουν πάνω από 3500 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ .

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΧΕΡΣΟ
Στο Χέρσο τα πράγματα ήταν πολύ πιο οργανωμένα. Υπάρχει έστω ένα  πρόχειρο ιατρείο και δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα περιμετρικά του χώρου.
 Εμείς μοιράσαμε μόνοι μας επί 4 ώρες τρόφιμα , γάλατα, παιδικές τροφές, είδη υγιεινής, φάρμακα, παπουτσάκια ,παιχνίδια, γλυκά , παιδικά ρούχα κ.λπ.
Την υπόλοιπη ώρα κουβεντιάσαμε με κόσμο αρκετά και παίξαμε με τα παιδιά. Έχουμε και  φώτογραφίες με την Τζακλίν Κούρδισσα μαθήτρια από το βόρειο Ιράκ που ήθελε να γίνει γιατρός  και τον Χάντι καθηγητή βιολογίας από τη Συρία που ήταν και ο μεταφραστής μας και βοήθησε πολύ. Οι δράσεις των ΕΛΜΕ μας θα συνεχιστούν. 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι τραγική. Η επίσημη ενημέρωση μιλάει για 11000 πρόσφυγες. Τα σύνορα έχουν κλείσει και όταν ανοίγουν λόγω απίστευτων γραφειοκρατικών κωλυμάτων περνάν πολύ λιγότεροι απ' ότι θα "έπρεπε".
Οι υποδομές σίγουρα δεν αρκούν και λείπουν σκηνές και κουβέρτες με αποτέλεσμα
η τεράστια πλειοψηφία να κοιμάται στα χωράφια. Η σίτιση γίνεται από ΜΚΟ και τους NO BORDER που μετα βίας βγάζουν 10000 μερίδες και αυτό που μας τόνισαν είναι πως χρειάζεται βοήθεια και σε υλικά και χέρια.
Η ΒΙΟΜΕ, το στέκι μεταναστών και μια ακόμα αποθήκη στο Πολύκαστρο είναι
γεμάτες με διαφόρων ειδών προϊόντα ανθρωπιστικής βοήθειας τα οποία δίνονται με αργούς ρυθμούς και ελλιπή συντονισμό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΡΙΚΑΛΑ
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1.3., ανοικτή σύσκεψη για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και την αντιπολεμική δράση, μετά από κάλεσμα της Λέσχης Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού.
Αποφασίστηκε το διήμερο 18-19/3 να πραγματοποιηθούν : ανοικτή εκδήλωση- συζήτηση για το προσφυγικό και τον πόλεμο, έκθεση φωτογραφίας και συγκέντρωση- διαδήλωση στην πόλη, ενώ να προηγηθεί το πρηγούμενο διάστημα καμπάνια με εξορμήσεις στην πόλη, αφίσα και ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ και των social media.
Καταλήχθηκε να υπάρχει ένας άτυπος συντονισμός συλλογικοτήτων, πολιτικών οργανώσεων κι αγωνιστών/ στριών, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλέγγυων σε σταθερή βάση που να βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο νέας έλευσης προσφύγων στην περιοχή, και ορίστηκε νέα σύσκεψη τη Δευτέρα 7.3, με τη φιλοδοξία να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή (ειδικά από σωματεία).




https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif