Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/3/16

Ενημέρωση από την κινητοποίηση προσφύγων από τα Διαβατά στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη


Η κινητοποίηση των προσφύγων από τα Διαβατά στο άγαλμα Βενιζέλου είχε αγωνιστικά χαρακτηριστικά και από το πρωί μπήκε μπροστά ο μηχανισμός απειλών καθώς ήταν φανερό ότι η παρουσία τους στο κέντρο της πόλης  ήταν πολύ ενοχλητική.


Στα Διαβατά βγήκε ανακοίνωση ότι όχι μόνο οι άνδρες που κατέβηκαν κάτω, αλλά και οι γυναίκες και τα παιδιά τους θα χάσουν την θέση τους στο στρατόπεδο και θα εκδιωχτούν άμεσα. Παράλληλα η αστυνομία γνωστοποίησε ότι η κατασκήνωση είναι παράνομη και ανά πασά στιγμή μπορεί να επέμβει. 

Το πρωί ομάδα 10 προσφύγων πήγαν στο γερμανικό προξενείο και την επιτροπή άσυλου. Τους δόθηκε μια υπόσχεση ότι στις 4 παρόλη θα εξεταστεί το αίτημα τους. Οι ίδιοι οι προσφυγές πάντως έλεγαν ότι δεν περιμένουν ουσιαστικά κάτι. Αφού γύρισαν όλοι μαζί έκαναν μονοί τους συνέλευση (υποδειγματική) και ψήφισαν. 

Οι μισοί περίπου πήραν απόφαση να γυρίσουν άμεσα Διαβατά. Οι άλλοι παρέμειναν. Στους προσφυγές υπήρχε όμως μια διάχυτη ανησυχία, έκαναν  μεταξύ τους πηγαδάκια συνεχώς. Τελικά το απόγευμα ξαναμαζεύτηκαν όσοι είχαν απομείνει και αποφάσισαν να φύγουν όλοι. 

Δήλωσαν ότι αν στις 4 Απρίλη δεν προχωρήσει το αίτημα τους (που το θεωρούν σίγουρα αρνητικό) τότε στις 5 Απρίλη θα ξανακατεβούν με πορεία στο κέντρο και αυτή τη φορά μαζί με γυναίκες και παιδιά και θα μείνουν μέχρι να ικανοποιηθούν.