Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

24/3/16

Ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Ε.Ε. και τη συμφωνία με την Τουρκία

Συμφωνία κόλαφος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων

Η δολοφονική συμφωνία της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 18/03, η οποία υπογράφτηκε και από την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έβαλε την οριστική ταφόπλακα σε ο,τι περιγράφει ο όρος «δικαιώματα προσφύγων», κουρελιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης μαζί με όλα τα προβλεπόμενα για πρόσφυγες πολέμου που χρήζουν διεθνούς προστασίας. 

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών μαζί με το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν έδειξαν με αυτήν την απόφαση το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της ΕΕ. Η συμφωνία αυτή έρχεται να συμπληρώσει ο,τι δεν κατάφεραν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αποτυπώνει με μεγάλη σαφήνεια την αντιδραστική, κυνική και κανιβαλική πορεία της ΕΕ, η οποία ουσιαστικά περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για το πως θα αποτρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες να έρθουν σε χώρες της ΕΕ. 

Προβλέπει επαναπροώθηση όλων όσων φτάνουν στην Ελλάδα από τις 20/03 και έπειτα και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς θεωρούνται «παράτυποι» μετανάστες. Για να υλοποιηθεί αυτό, έχουν ανακηρύξει την Τουρκία «ασφαλή τρίτη χώρα», ώστε να γίνεται η διαδικασία νομότυπα αγνοώντας βέβαια τς συνεχείς καταγγελίες για καταπάτηση δικαιωμάτων και κακομεταχείριση προσφύγων, απελάσεις και επαναπροωθήσεις στη Συρία και το Ιράκ, δηλαδή πίσω στο πόλεμο. Επίσης  δεν υπάρχει σύστημα ασύλου στην Τουρκία. Κυρίως όμως ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα ούτε για τους Τούρκους πολίτες με το συνεχώς κλιμακούμενο αυταρχισμό του Ερντογαν, με το πογκρόμ εναντίον των Κούρδων, τις συλλήψεις και τις διώξεις πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, απαγόρευση κομμάτων που παίρνουν 11%, κτύπημα απεργιών, κλείσιμο εφημερίδων κλπ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για 72.000 πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ φαντάζει γελοίο, καθώς ήδη βρίσκονται 3 εκ. πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος και η όποια αύξηση του αριθμού θα βασιστεί σε εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών. Βασική προυπόθεση να υλοποιηθεί αυτό το πλάνο είναι να πραγματοποιούνται οι μετεγκαστάσεις προς ΕΕ, αλλιώς η Άγκυρα θα σταματήσει να παίρνει πίσω πρόσφυγες και μετανάστες από την Ελλάδα, οι οποίοι θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας. Ηδη έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά το κλείσιμο των συνόρων των χωρών της δυτικής βαλκανικής οδού, που πήρε και τη σφραγίδα της ΕΕ στη προηγούμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 07/03.

Ένα ακόμα τραγικό σημείο της συμφωνίας είναι η εισαγωγή της έννοιας «πειθαρχία», το οποίο σημαίνει ότι ακόμα και εάν αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ένας Σύρος, θα επιστραφεί στην Τουρκία. Για κάθε ένα Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία, θα μεταφέρεται στην Ευρώπη ένας άλλος Σύρος που δεν έχει παρανομήσει. Η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι κατάπτυστη και για έναν ακόμα λόγο καθώς μιλά μόνο για Σύρους πρόσφυγες, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αναγνωρίζει κατάσταση πρόσφυγα από άλλες χώρες, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη κλπ. Επίσης, η συμφωνία δεν προβλέπει κανένα ειδικό μέτρο για παιδιά, ανήλικους, επανένωση οικογενειών κλπ.

Γίνεται σαφές ότι πως όλες αυτές οι διαδικασίες της ταυτοποίησης, διαχωρισμού, εγκλεισμού και επαναπροωθήσεων στην Τουρκία θα γίνουν μόνο με βία και καταστολή με τη συνδρομή 400 ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, 400 μεταφραστών και 1.500 ειδικών σε θέματα ασφάλειας.

Τέλος, επικίνδυνη εξέλιξη αποτελεί η ανακοίνωση κοινής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην Τουρκία, που όπως καταλαβαίνουμε στρώνει το χαλί για τη τούρκικη επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Συρία.

Το κίνημα πρέπει να δώσει το δικό του αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό στίγμα ταξικής αλληλεγγύης προς πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες, να δωθούν αξιοπρεπείς χώροι στέγασης για όσους/ες διαμένουν στη χώρα, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους/ες  αλλά κυρίως να σταματήσει ο πολέμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αποτελούν τη βασική αιτία προσφυγιάς.


Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων