Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

17/3/16

Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης στο λιμάνι με τους μετανάστες


Η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης στο λιμάνι με τους μετανάστες

Η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης βρέθηκε την Τετάρτη 16/3, στις 5μ.μ. στην Ε1 στο λιμάνι. Εκεί είχαν έρθει κι άλλοι συναγωνιστές – αλληλέγγυοι από Πρωτοβάθμια σωματεία και Λέσχες. Συνολικά ήμασταν περί τα 15 άτομα.
Το κρύο ήταν τσουχτερό εξαιτίας και του αέρα. Η μη ύπαρξη χώρου ως έδρας δυσκόλευε την κατάσταση και μας ανάγκασε και σε σταδιακή αποχώρηση περί τις 7.30.
Κατορθώσαμε να έρθουμε σε επαφή με λίγα σχετικά άτομα, κυρίως Κούρδους στους οποίους μοιράσαμε και το κείμενο. Το διάβαζαν με ενδιαφέρον, αλλά δεν υπήρχαν διευκρινιστικές ερωτήσεις.
Η αντίδραση ήταν θερμή. Χαίρονταν ιδιαίτερα όταν συμμετείχαμε στο παιχνίδι με την μπάλα, τα δε παιδιά μας χαμογελούσαν, μερικά μας αγκάλιαζαν και μας φιλούσαν.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που μας προσέφεραν δυο σακούλια με σταφίδες κι ένα πακετάκι κρακεράκια.
Οι ερωτήσεις των νεότερων αφορούσαν τις εκτιμήσεις μας για το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα και για πόσο διάστημα θα μείνουν εγκλωβισμένοι εδώ.
Κάποιοι που είχαν μεταφερθεί σε άλλα κέντρα υποδοχής έλεγαν ότι η κατάσταση σ’ αυτά ήταν χειρότερη από το λιμάνι, γι’ αυτό πολλοί είχαν επιστρέψει.
  • Φαίνεται από τροφή να μην υπάρχει καμιά ανάγκη. Οι αποθήκες είναι γεμάτες και δεν χωρούν άλλα μπισκότα και αρτοποποιήματα. 
  • Σκηνές είναι πάντα απαραίτητες και πιθανότατα κουβέρτες και σλιπιν μπαγκ. 
  • Πάνω απ’ όλα χρειάζονται μπάνιο. 

Η ΕΛΝΣ σχεδιάζει να
πάρουμε το προσεχές Σάββατο με αυτοκίνητα έναν αριθμό μέχρι 15 άτομα, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, να τους μεταφέρουμε στη Λέσχη για να κάνουν μπάνιο και να τους κάνουμε το τραπέζι για μεσημέρι.

Θεωρούμε ότι πρέπει να πιέσουμε τους Δήμους να παράσχουν στέγη σε κλειστά ξενοδοχεία ή γυμναστήρια που να έχουν εγκαταστάσεις καθαριότητας.

Την Τρίτη έγινε η προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ιατρείου-Φαρμακείου ταξικής αλληλεγγύης  στους πρόσφυγες στο λιμάνι. Εξετάσθηκαν πάνω από 50 άτομα και δόθηκαν φάρμακα όταν χρειάσθηκε.
Η επόμενη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 22/03 το πρωί.