Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

22/3/16

ΕΛΜΕ Θεσ/κης στο στρατόπεδο των Διαβατών

Σήμερα, 20/3 μέλη των Δ.Σ. και συνάδελφοι από τις πέντε ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης  πήγαμε σήμερα στο στρατόπεδο των Διαβατών.

Ο υπεύθυνος του κράτους απουσίαζε, η αστυνομία μας παρέπεμψε στους "εθελοντές" οι οποίοι μας είπαν πως είναι πολιτική του διοικητή να μην αφήνουν πέρα από γνωστές ΜΚΟ να μοιράζουν πράγματα. Έτσι για άλλη μια φορά δεν μας άφησαν να μοιράσουμε μόνοι μας όσα πράγματα είχαμε, επικαλέστηκαν επάρκεια ειδών αλλά δυσκολία ταξινόμησης και διανομής τους, μας προέτρεψαν να αφήσουμε μόνο κάποια από αυτά , όπως παπούτσια και τα άλλα να τα πάμε στο πολιτιστικό κέντρο Διαβατών.

Τρεις ΕΛΜΕ επιμέναμε να μπούμε και να μοιράσουμε αλλά δεν μας το επέτρεψαν με κανένα τρόπο. Μετά απ' αυτό φύγαμε και πήγαμε σε ένα από τα  βενζινάδικα πριν την Ειδομένη και μοιράσαμε τα περισσότερα πράγματα. Αφήσαμε και κάποια στο χωρίο Μικρό Δάσος,  όπου λειτουργεί κουζίνα αλληλεγγύης που μαγειρεύει για τους πρόσφυγες της Ειδομένης. Το τελευταίο διάστημα ορισμένοι δε θέλουν να πηγαίνουμε στην Ειδομένη, στηρίζοντας προφανώς την προσπάθεια της κυβέρνησης για την εκκένωσή της.

Η αλληλεγγύη με τους δικούς μας όρους ολοένα και θα δυσχεραίνει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Η χτεσινή πορεία που πήγε στο λιμάνι, είχε τη συμμετοχή κάποιων προσφύγων από τα Διαβατά στην κινητοποίηση. Υπάρχει  αγωνία των προσφύγων που όλο και περισσότεροι  όταν τους ρωτάς τι χρειάζονται απαντούν  να φύγουν.

Οι πρόσφυγες σε λιμάνι και Διαβατά θέλουν να οργανώσουν κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα αυτό της ελεύθερης διέλευσης και των ανοικτών συνόρων.