Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

20/3/16

Ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες! - Όχι στην Ευρώπη φρούριο - όχι στην Ελλάδα φυλακή

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες!
Όχι στην Ευρώπη φρούριο - όχι στην Ελλάδα φυλακή
Οι λαοί στις γειτονικές μας χώρες ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων, ακραίας φτώχειας και καταδίωξης. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση φτάνουν στη χώρα μας για να γλυτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή στις χώρες προέλευσης. Το τεράστιο προσφυγικό  κύμα, που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των πολέμων και της απάνθρωπης οικονομικής πολιτικής, θα γίνεται ολοένα και πιο ορμητικό, όσο θα παραμένουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης χέρι χέρι με την όξυνση των πολέμων στην περιοχή. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. οργανώνουν ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις, προκαλούν πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, ένταση των φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, καλλιεργούν το σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία, στήριξαν το εξάμβλωμα του ISIS, προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής και να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, υπερασπίζοντας τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.
Οι χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν τα σύνορα, υψώνουν φράκτες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου στα θύματα των πολέμων.  Υλοποιούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές πολιτικές, όταν οι ίδιες προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις 7 Μάρτη δείχνει με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο ότι οι ηγέτες της «πολιτισμένης Ευρώπης» προσπαθούν να ορθώσουν περισσότερα τείχη, να κλείσουν ακόμα πιο ερμητικά τα περάσματα, να κάνουν το φόρο αίματος για την αναζήτηση ενός ασφαλούς καταφύγιου, ακόμα πιο βαρύ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η αθλιότητα, στην οποία κατέληξαν σαν ενδιάμεσο στάδιο συμφωνίας προβλέπει την από δω και πέρα άμεση επαναπροώθηση στην Τουρκία, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, όλων όσων φθάνουν στα Ελληνικά νησιά και κρίνονται «παράτυποι», ή «μη χρήζοντες ανάγκης διεθνούς προστασίας».
Την ίδια στιγμή, ΝΑΤΟ και FRONTEX αναλαμβάνουν αναβαθμισμένο ρόλο αποτροπής των προσφυγικών ροών, συνδράμουν σε επαναπροωθήσεις, κάνουν αυθαίρετη διαλογή των προσφύγων και απελάσεις όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να υπονομεύσουν την ιδέα ότι «η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη».
Η ελληνική κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ε.Ε., καλωσόρισε τα πλοία του ΝΑΤΟ, διατηρεί τις βάσεις αυξάνοντας επικίνδυνα την εμπλοκή της χώρας στην πολεμική ένταση. Συμφώνησε με την κυβέρνηση της Τουρκίας, που βομβαρδίζει Κούρδους στο εσωτερικό της, στο Ιράκ και στη Συρία  για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Έχει αποδεχτεί τον έλεγχο των συνόρων από τη  Frontex, τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Παράλληλα, ενώ κρατά επί της ουσίας κλειστά τα σύνορα για τους πρόσφυγες από την Τουρκία σε συνεργασία μαζί της, αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες μόνο ως περαστικούς, που δεν χρειάζονται τη συνδρομή της πολιτείας για ενημέρωση, σωστές συνθήκες διαμονής, σίτισης, περίθαλψης και μετακίνησης, προστασία για να μην πέφτουν θύματα  κερδοσκόπων.
Ταυτόχρονα, προωθεί και εφαρμόζει τις πολιτικές διαλογής, εγκλεισμού και απελάσεων. Αποτέλεσμα, χιλιάδες πρόσφυγες με στοιχεία της κυβέρνησης είναι ήδη φυλακισμένοι και προς απέλαση, δημιουργούνται νέα κέντρα κράτησης και κλειστοί χώροι συγκέντρωσης, ενώ οι «ελεύθεροι» στοιβάζονται χωρίς χώρους υγιεινής, επαρκές νερό,  σε αποθήκες όπως στο λιμάνι του Πειραιά. Η Ειδομένη αποτελεί με τη συνειδητή απουσία της πολιτείας ένα σύγχρονο κολαστήριο.
Είναι φανερό ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων της «ανθρωπιστικής και πολιτισμένης» Ε.Ε. χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ενώ τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις.
Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και επιδιώκουμε να συμβάλουμε ενεργά στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν καθημερινά. Ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία και με όπλο μας τη διεθνιστική-ταξική μας αλληλεγγύη!
Οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν μέρος της τάξης μας, των εκμεταλλευόμενων, καταπιεσμένων και κατατρεγμένων αυτής της γης.  Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης, όλοι όσοι παλεύουμε την ίδια στιγμή ενάντια στη λιτότητα, τον αυταρχισμό, τα μνημόνια και την καταστροφή και την εξαθλίωση που έφεραν στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, καταλαβαίνουμε ότι είναι κοινή η ρίζα της δυστυχίας και κοινός ο αγώνας για να σπάσουν τα δεσμά.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε κάλυψη  (βάσεις, υποδομές, στρατό) και παλεύουμε ενάντια στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές  πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης!



Απαιτούμε:
·        Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις.
·        Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
·        Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.
·        Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.
·        Όχι στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.
·        Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
·        Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
·        Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
·        Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.
·        Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και δημόσια μέσα για τη μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή των προσφύγων.

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή και στήριξη των δράσεων του Συντονισμού για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων.
 Στηρίζουμε το περίπτερο του Συντονισμού σωματείων, συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά και συμμετέχουμε με  βάρδιες από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ καθημερινά!

_   Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα γραφεία του Σωματείου (Φωκίωνος 11 και Ερμού, 4ος όροφος) την Τετάρτη 23/03,  από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.!
 Συλλέγουμε:
τρόφιμα μακράς διαρκείας, παιδικές τροφές,
είδη προσωπικής υγιεινής (πάνες και κρέμες για μωρά, σαπούνια, μωρομάντηλα, καθαριστικά γενικής χρήσης, κ.λπ)
αδιάβροχα, σκηνές, υπνόσακους, κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ.
βασικά φάρμακα, όπως παναντόλ, πονστάν, ντεπόν, αντισταμινικά και γενικότερα παυσίπονα, αντιβιώσεις