Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

31/3/16

Οι εκπαιδευτικοι Π.Ε. κοντά στους προσφυγες στο χώρο διαμονής στο Σούνιο-Κατάλογος Αναγκών



Παρέμβαση και εκπαιδευτικές δράσεις εκπαιδευτικών του  συλλόγου στο κέντρο υποδοχής στο Σούνιο
Στα πλαίσια της συμμετοχής μας σε διάφορες εκδηλώσεις-δράσεις και παρεμβάσεις του συντονισμού για το προσφυγικό –μεταναστευτικό  την Πέμπτη   24/3/16 πραγματοποιήθηκε η πρώτη  συνάντηση της ομάδας αλληλεγγύης –εκπαιδευτικής παρέμβασης  του συλλόγου στα παιδιά -πρόσφυγες της δομής του Σουνίου. Οι δραστηριότητες οργανώνονται ως ελάχιστη προσπάθεια συμπαράστασης  στην αγωνία και τις δυσκολίες πολλών μικρών παιδιών που βρίσκονται εκεί .
Ενημερώνουμε εκ νέου ότι στην κατασκήνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο 4ο χιλ. της Λ. Σουνίου  φιλοξενούνται 400 πρόσφυγες (80 παιδιά) η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία.
 Μετά από συζήτηση για τη γενικότερη κατάσταση όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα και τη θέση μας απέναντι σε αυτό  συμφωνήσαμε  για αρχή στα παρακάτω:
Χωριστήκαμε σε 3 ομάδες εκπαιδευτικής –ψυχαγωγικής δράσης που είναι ανοιχτές  σε συμμετοχές συναδέλφων καθώς τα παιδιά είναι αρκετά άρα και οι ανάγκες αυξημένες .
Η 1η ομάδα  θα δραστηριοποιείται  στο χώρο κάθε
Τετάρτη   5-7 το απόγευμα   (συμμετέχουν κυρίως συνάδελφοι από Καλύβια –Λαγονήσι )                   
Η 2η ομάδα  θα δραστηριοποιείται  στο χώρο κάθε Πέμπτη   5-7 το απόγευμα
( συμμετέχουν κυρίως συνάδελφοι από Ανάβυσσο –Σαρωνίδα)
Η 3η ομάδα θα δραστηριοποιείται  στο χώρο κάθε Σάββατο    5-7  το απόγευμα ( συμμετέχουν κυρίως συνάδελφοι από Μαρκόπουλο– Λαύριο)
Η συμμετοχή –διαθεσιμότητα των συναδέλφων μπορεί να δώσει τη δυνατότητα παρουσίας μας στο χώρο και κάποιες άλλες μέρες.
Όποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται να βοηθήσει έρχεται σε επαφή με την Πατέλη Βιολέττα ( 69763725000),  Κώστα Τουλγαρίδη  ( 6977002645) από το Δ.Σ. του συλλόγου για να δηλώσει τη συμμετοχή του σε μια από τις παραπάνω ή σε μια νέα ομάδα που θα δημιουργηθεί και να έρθει σε επαφή και συνεννόηση  με τα υπόλοιπα μέλη.
Οι δράσεις όπως συζητήθηκαν και φυσικά θα διαμορφωθούν και πάλι από την επαφή με τα παιδιά και τη σύνθεση της ομάδας των εκπαιδευτικών είναι : εικαστικά, κατασκευές -απασχόληση με πλαστελίνη –πηλό-παιχνίδια με μπάλες , σκοινάκια.
Υπάρχει ένας πολύ καλός  υπαίθριος χώρος δράσης ( ένα θεατράκι ) που διαθέτει και στεγασμένο μέρος αλλά και άλλοι διάφοροι διάσπαρτοι που μπορούν αξιοποιηθούν από υποομάδες ανάλογα με τον αριθμό συμμετοχής  των παιδιών.
Έχουμε στη διάθεσή μας ήδη ένα μικρό χώρο που θα φυλάσσονται τα υλικά μας ( ήδη αποθηκεύσαμε γραφική ύλη –μπλοκ ζωγραφικής –μπάλες και παιχνίδια )
Τα υλικά που θα μας φανούν χρήσιμα και μπορούμε να ζητήσουμε και την αρωγή των μαθητών μας για αυτά είναι:
Χαρτί του μέτρου , δακτυλομπογιές ,  μαρκαδόροι,  λαδοπαστελ, πλαστελίνες, πηλός, σκοινάκια διαφόρων διαστάσεων, μπάλες και ό,τι θεωρεί ο καθένας χρήσιμο για απασχόληση καθώς οι ηλικίες είναι πολύ διαφορετικές .
 Ακόμη στη διάθεσή μας βρίσκονται 3 εθελοντές μεταφραστές που βέβαια πρέπει να έχουν ειδοποιηθεί νωρίτερα.
Για την απρόσκοπτη  είσοδό  μας δόθηκε άδεια μετά από συνεννόηση με τον διοικητή  που έχει στην ευθύνη του το χώρο ( το ναυτικό έχει την επίβλεψη και σίτιση των προσφύγων). Επειδή υπάρχει έλεγχος  στη  είσοδο της κατασκήνωσης η συμφωνία που κάναμε με τους υπεύθυνους είναι να  επιδεικνύουμε  στην είσοδο την κάρτα εκπαιδευτικού της ΔΟΕ που αναφέρει και την ιδιότητα και το όνομα μας αλλά και την επωνυμία του σωματείου. Προφορικά λέμε το λόγο για τον οποίο επισκεπτόμαστε το χώρο, πηγαίνουμε κατά προτίμηση ως ομάδα  κι όχι ένας-ένας και σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρουμε υλικά μπαίνει  ένα αυτοκίνητο.
Το κύριο βάρος της συλλογής και διανομής των αγαθών ( τρόφιμα και ρούχα) έχουν οι αλληλέγγυοι από το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων Λαυρεωτικής που είναι μια ανεξάρτητη ομάδα που δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στην περιοχή ανεξάρτητα από ΜΚΟ. Είμαστε σε άμεση συνεργασία και συνεννόηση μαζί τους. Όποιος συνάδελφος ενδιαφέρεται μπορεί να προσφέρει έργο και στο κομμάτι αυτό της οργάνωσης.
Επειδή βέβαια οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες στέλνουμε
ΝΕΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΓΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ 

Αθλητικές βαμβακερές φόρμες (μόνο το κάτω μέρος) Παιδικές, γυναικείες, αντρικές.
Εσώρουχα καινούργια (Ανδρικά - Γυναικεία - παιδικά)
Σκόνες Πλυσίματος στο χέρι.
Λεκάνες πλυσίματος ρούχων - Μανταλάκια
Βούρτσες χτενίσματος και τσατσάρες
Κρέμες nivea η άλλες παρόμοιες
Αφρούς ξυρίσματος
Ξυραφάκια
Καθρεφτάκια
Νυχοκόπτες
Παιδικά καρότσια.
Σφουγγάρια μπάνιου
Παιδικές πούντρες και κρέμες για συγκάματα
Αλοιφή fenistil
Παιδικές λοσιόν για τις ψείρες
Για το Κέντρο Αιτούντων Πολιτικού Ασύλου στο κέντρο της πόλης του Λαυρίου, που ήδη φιλοξενούνται 330 άτομα (70 παιδιά)
150 στρώματα ύπνου
100 σεντόνια
100 μαξιλάρια
100 κουβέρτες
20 ηλεκτρικές θερμάστρες
5 ηλεκτρικές κουζίνες
Σκεύη μαγειρικής (κατσαρόλες, τηγάνια, κουτάλες, μπρίκια κλπ)
200 σετ Μεταλλικά μαχαιροπήρουνα
Πλαστικά πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα
40 σετ καθαριστικών χώρου (σφουγγαρίστρα, κουβάς, σκούπα, φαράσι, απορρυπαντικό γεν. καθαρισμού)

Υπάρχει πάγια ανάγκη για φυσική παρουσία αλληλέγγυων
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής Κ. Σωτηρίου