Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

27/3/16

Ενημέρωση από στρατόπεδο σε Κουτσόχερο

Χθες (25/3) η Πρωτοβουλία μας πήγε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Κουτσόχερο, όπου πλέον βρίσκονται  περισσότεροι από 1.600 πρόσφυγες. Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν είναι καλές,  οι σκηνές είναι στο χώμα μέσα στις λάσπες.
Είχαμε και κάποια πράγματα μαζί μας για μοίρασμα στους πρόσφυγες, τα οποία τα περισσότερα τα γυρίσαμε πίσω γιατί δεν ήταν εφικτό να τα δώσουμε. Υπήρχε πολύ έντονος  κίνδυνος να ξεφύγουν τα πράγματα μεταξύ τους για το ποιός θα πρωτοπάρει, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός τους. Όταν φθάσαμε μας σταμάτησε στη είσοδο του στρατοπέδου ο διοικητής του, λέγοντας μας ότι δε μπορούμε να μοιράσουμε πράγματα γιατί θα γίνει πλιάτσικο, θα μας σπάσουν τα αμάξια για να τα πάρουν και άλλα τέτοια, σπέρνοντας μία κινδυνολογία και έναν ανθρώπινο κανιβαλισμό. Μας επέτρεπε να μπούμε  για να τους μιλήσουμε,  αλλά χωρίς να δώσουμε πράγματα.
Μετά από μια σχετική ένταση μεταξύ του διοικητή και
μελών της πρωτοβουλίας περάσαμε μαζί με τα πράγματα. Δε μπορέσαμε να διαχειριστούμε το μοίρασμα και το σταματήσαμε για να αποφύγουμε άσχημες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να επιβεβαίωναν και το στρατηλάτη της εισόδου, όχι  βέβαια στην έκταση που της έδιν,  αλλά σίγουρα άμα ξέφευγαν τα πράγματα περισσότερο θα δημιουργούνταν μία άσχημη προϊστορία η οποία θα μπορούσε να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη δράση μας από εδώ και πέρα και το χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε. Είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ,  να ασχοληθούμε και να αναδείξουμε το πολιτικό κομμάτι του προσφυγικού-μεταναστευτικού εντείνοντας τις δράσεις μας προς αυτή τη μεριά κυρίως. Αύριο έχουμε συνέλευση για να ορίσουμε τις καλύτερες δυνατές κινήσεις μας από εδώ και στο εξής.
Καλή δύναμη σε όλες και όλους.
Σέργιος από Πρωτοβουλία αγώνα και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη Λάρισα