Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

16/4/16

Κυριακή 22/5 αντιπολεμική διαδήλωση στο Άκτιο - ΜΚΟ αναλαμβάνει τα κέντρα διαμονής προσφύγων στην Ήπειρο


Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Πρέβεζας Κατά την διάρκεια σύνταξης του ΔΤ για την συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Πρέβεζας στις 13/4,ενημερωθήκαμε πως η ΜΚΟ ΟXFAM εγκαταστάθηκε πλέον στο Πετροπουλάκη, καθώς πήρε εργολαβία(!) όλη την Ήπειρο.
Παρόλ’ αυτά και καθώς το τοπίο αλλάζει στους χώρους φιλοξενίας που σύντομα θα μετατραπούν σε χώρους κράτησης, από την μεριά μας νοιώθουμε την ανάγκη για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας για την συγκινητική τους ανταπόκριση ώστε να καλύψουμε από μεριάς μας βασικές ανάγκες των προσφύγων.
Επίσης πιστεύουμε πως η συμβολή μελών της πρωτοβουλίας μας που βρίσκονται εκεί σε καθημερινή βάση, έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην τακτοποίηση της αποθήκης που βρίσκεται στο χώρο, προσφέροντας την καθοριστική τους βοήθεια στα πρακτικά καθημερινά ζητήματα, και την σειρά που μπήκε στο δίκαιο μοίρασμα των πραγμάτων στους πρόσφυγες, όσο και στην επισήμανση ελλείψεων και προβλημάτων τα οποία επισημάνθηκαν κατ’ επανάληψη στους υπεύθυνους του Δήμου Ζηρού, πολλά από τα οποία βέβαια δεν επιλύθηκαν μέχρι σήμερα.
Ας επισημάνουμε επίσης πως το πρώτο Ιατρείο και Φαρμακείο στο χώρο του Στρατοπέδου, αν και σε πολύ δύσκολες συνθήκες και χωρίς καμία υποδομή, στήθηκε και λειτούργησε στις 20/3, μόλις δύο μέρες μετά την άφιξη των προσφύγων, από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας όπου γιατροί και νοσηλευτές του Κοινωνικού Ιατρείου αλλά και του Γ. Νοσοκομείου Πρέβεζας εξέτασαν πάνω από 40 άτομα μόλις σε λίγες ώρες. Συνεχίζοντας μέχρι σήμερα να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη φροντίδας.
Αξίζει να σημειωθούν και να επισημανθούν εκ νέου τόσο οι ελλείψεις όσο και η παντελής απουσία του κρατικού μηχανισμού ως σήμερα, που απ’ ότι φαίνεται αναθέτει το έργο έναντι βεβαίως υψηλών ευρωπαϊκών κονδυλίων στις ΜΚΟ.

Η έλλειψη πόσιμου νερού και ζεστού νερού για ένα ολόκληρο μήνα είναι η σοβαρότερη παράλειψη για ένα χώρο που διαμένουν περίπου 700 ταλαιπωρημένοι άνθρωποι.
Η έλλειψη ηλεκτρικού στις τουαλέτες τις κάνει δίχως πρόσβαση κατά τις νυχτερινές ώρες.
Η μη διάνοιξη αυλακών δίπλα από τις σκηνές, για να φεύγουν τα νερά κάθε νεροποντής είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν και οι άνθρωποι να γίνονται μούσκεμα μαζί και τα πράγματά τους.
Το κοντέινερ που υποτίθεται θα ήταν προς χρήση των μητέρων για να μπανιαρίζουν τα μωρά τους δεν υπάρχει ακόμη σύνδεση για ζεστό νερό.
Η τοποθέτηση τέντας (σκηνής) για να στηθεί ένα σχολείο - χώρος απασχόλησης για τα παιδιά, δεν έγινε μέχρι σήμερα.
Ούτε βεβαίως ένας ανάλογος χώρος για τους ενήλικες.
Το βανάκι που θα έμπαινε σε λειτουργία για την μεταφορά των προσφύγων στην Φιλιππιάδα για τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία.
Το συσσίτιο, επίσης προβληματικό.
Καμία επίσημη ενημέρωση των ανθρώπων για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, πρόσβαση ή μη στο άσυλο κ.α. πολύ σημαντικά θέματα που άπτονται των στοιχειωδών εγγυήσεων του διεθνούς πλαισίου για τους πρόσφυγες και το άσυλο και για την εκτρωματική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που τους αφαιρεί κάθε δικαίωμα και που θα καθορίσει τη ζωή και το μέλλον τους.
Από την μεριά μας και με ιδιαίτερη προσοχή, εκ μέσου δύο δικηγόρων που προσφέρθηκαν, κάναμε μια προσπάθεια απλής ενημέρωσης με βάση όσα συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.
Στο Πετροπουλάκη, υπάρχουν πολλές έγκυες γυναίκες, τις οποίες έχουμε καταγράψει.
Αναλάβαμε να τους ετοιμάσουμε τις βαλίτζες τους για το μαιευτήριο.
Που θα γεννήσουν; Πού θα φιλοξενηθούν για όσο χρειάζεται; Ερωτήματα στα οποία πασχίζουμε να βρούμε λύσεις χωρίς να δημιουργηθεί ταυτόχρονα πρόβλημα.
Αποφασίσαμε επίσης να ζητήσουμε, κάτι το οποίο θεωρούμε αυτονόητο, την πρόσβαση στη σύμβαση τροφοδοσίας συσσιτίου. Ζητούμε λοιπόν πληροφόρηση για το που είναι αναρτημένο στο χώρο του καταυλισμού, το καθημερινό πρόγραμμα συσσιτίου και η σύμβαση που το συνοδεύει.
Για όλους εμάς δεν είναι δεδομένη η κατάσταση της αθλιότητας που επικρατεί στους περισσότερους από τους καταυλισμούς.
Ζητούμενο από την αρχή, της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Πρέβεζας ήταν και είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων και όχι η μόνιμη εγκατάστασή τους σε απομακρυσμένα στρατόπεδα... συγκέντρωσης.
Ζητούμενο ήταν και είναι η κατάδειξη της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και ακολούθως ο άθλιος νόμος ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ανοίγει το δρόμο κατάφορης καταπάτησης κάθε έννοιας διεθνούς προστασίας και των σχετικών εγγυήσεων για την πρόσβαση στο άσυλο.
Κλείνοντας, θεωρούμε σημαντικό να επισυνάψουμε τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες για τον Νόμο 4375/2016.
«Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες παρεμβαίνει δημόσια με κείμενο παρατηρήσεων επί του νόμου 4375/2016, ο οποίος τόσο εσπευσμένα ψηφίστηκε από τη Βουλή, χωρίς να δοθεί επαρκής χρόνος για διαβούλευση, όπως έγινε σε προηγούμενες αλλά αποσπασματικές εκδοχές του νομοσχεδίου.
Η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, όπως ενδεικτικώς σκιαγραφείται στο κείμενο του ΕΣΠ, συνιστά σαφώς έναν σημαντικό περιορισμό, ήδη από τον νόμο, των προβλεπόμενων εγγυήσεων για τα πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η συνομολόγηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την μη τήρηση των υποχρεώσεων των ελληνικών αρχών όπως αυτές προκύπτουν από το σύνολο των κανόνων του εθνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του ν. 4375/2016, το ΕΣΠ επισημαίνει:
- Την συστηματική επιβολή του μέτρου «περιορισμού της ελευθερίας»,
- Την θεσμοθέτηση σειρά παρεκκλίσεων από την διαδικασία Ασύλου οι οποίες υπονομεύουν την αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων των προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας,
- Συνέπεια του ανωτέρου είναι α) η δυνατότητα καταγραφής και εξέτασης αιτήματος διεθνούς προστασίας από προσωπικό που δεν ανήκει στην Υπηρεσία Ασύλου, β) η εξαιρετικά συντετμημένη διαδικασία και γ) ο περιορισμός του δικαιώματος αυτοπρόσωπης εμφάνισης του αιτούντα διεθνούς προστασίας
- Την τροποποίηση διάταξης του ΠΔ 113/ 2013 που αφορά τον χαρακτηρισμό μιας χώρας ως «πρώτης χώρας ασύλου» ενσωματώνοντας τα ελάχιστα όρια προστασίας της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ
- Την μη διασφάλιση του δικαιώματος παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής
- Την δυνατότητα μετατροπής των προσωρινών χώρων φιλοξενίας σε κέντρα κράτησης.
- Τέλος, και για μια ακόμη φορά, ο νομοθέτης δεν προβαίνει σε ρητή απαγόρευση της κράτησης ασυνόδευτων παιδιών.»

Τέλος η Πρωτοβουλία μας, αποφάσισε να συνδιοργανώσει με ανάλογες πρωτοβουλίες, φορείς και σωματεία όλης της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου μεγάλη ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ στο Άκτιο, την ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΗ στις 6 μ.μ.
Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Πρέβεζας