Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

2/4/16

Προγραμματισμένες δράσεις για το προσφυγικό από Συντονισμό στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζουμε την Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
Αγωνιζόμαστε για  να μπει τέλος στο δράμα που βιώνουν οι πρόσφυγες
Οργανώνουμε αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Πέμπτη 31/3, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ συνάντηση συντονισμού σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Παρασκευή 1/4, 2.30 μ.μ., 1ο Λύκειο Σταυρούπολης, παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού.
Παρασκευή 1/4, 2.30 μ.μ., 1ο Λύκειο Σταυρούπολης τακτοποίηση ρουχισμού.
Κυριακή 3/4, 11.00 π.μ., 1ο Λύκειο Σταυρούπολης αναχώρηση στην Ειδομένη.
Κυριακή 10/4, διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου συναυλία αλληλεγγύης στο λιμάνι.

Η Ε΄ ΕΛΜΕ από κοινού με άλλες ΕΛΜΕ, Συλλόγους Π.Ε. και άλλα σωματεία πήρε πρωτοβουλίες και συμμετείχε σε δράσεις (αντιπολεμικά συλλαλητήρια, εκδηλώσεις, συζητήσεις, κοινές αποστολές διανομής ειδών ανάγκης στους πρόσφυγες της Ειδομένης, του Χέρσου, των Διαβατών) για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Ιδιαίτερα ανταποκρίθηκε ο εκπαιδευτικός κόσμος (εκπαιδευτικοί και μαθητές) στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού και χρημάτων για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. 

Σήμερα, μετά τις
επαίσχυντες συμφωνίες στις συνόδους κορυφής ΕΕ – Τουρκίας και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης,  δημιουργούνται νέα δεδομένα για το προσφυγικό ζήτημα από το κλείσιμο των συνόρων, τον αποκλεισμό των προσφύγων και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που είναι πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της περιοχής, τα οποία πρέπει να πάρουμε υπόψη μας στις δραστηριότητες και διεκδικήσεις μας για το προσφυγικό.

Κοινή πεποίθηση μας είναι πως η εργατική τάξη, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία μέσα από τα σωματεία τους και κάθε μορφής συλλογικότητας είναι αναγκαίο να συντονιστούν και να δώσουν το δικό τους αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό στίγμα ταξικής αλληλεγγύης προς πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτώντας να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες, να δοθούν αξιοπρεπείς χώροι στέγασης για όσους/ες διαμένουν στη χώρα, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλους/ες, αλλά κυρίως να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αποτελούν τη βασική αιτία προσφυγιάς.

Προτείνουμε σε όλα τα σωματεία και τις συλλογικότητες κοινές πρωτοβουλίες:

· Να δραστηριοποιήσουμε το Συντονισμό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Να γίνει κοινή συνάντηση σωματείων και συλλογικοτήτων για τον προγραμματισμό της συνέχισης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και δραστηριοτήτων την Πέμπτη 31/3, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.
· Να συμβάλλουμε  αυτή την περίοδο με όλες  τις δυνάμεις μας σε δράσεις - κινητοποιήσεις για να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, για ίσα δικαιώματα, για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής χωρίς στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροωθήσεις, χωρίς να ξεχωρίζουμε τους πρόσφυγες ανάλογα με την εθνικότητά τους, το θρήσκευμα, τη γλώσσα τους.
· Να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις που οργανώνονται με ευθύνη του εργατικού – λαϊκού κινήματος και των ίδιων των προσφύγων με σκοπό την έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης και για να μπει τέλος στο δράμα των προσφύγων.
· Να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις από την κυβέρνηση και το κράτος για δωρεάν και αξιοπρεπή στέγη, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρόσφυγες.
· Να ανοίξουν τώρα κτήρια στην πόλη για την αξιοπρεπή εγκατάσταση των προσφύγων.
· Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης.
· Να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε κοινές δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης, με επίγνωση ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες και την απουσία κρατικής μέριμνας, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και χρηματοδοτούμενα προγράμματα, ΜΚΟ.
· Διεκδικούμε από τους αρμόδιους φορείς τη διευκόλυνση των σωματείων και συλλογικοτήτων για ανάπτυξη της αλληλεγγύης με δικούς τους όρους: διάθεση χώρων σε Διαβατά, λιμάνι, Χέρσο κλπ για διανομή ειδών πρώτης ανάγκης
· Κοινές δράσεις με άλλες πρωτοβουλίες που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση: αντιρατσιστική πρωτοβουλία, στέκι μεταναστών, ΚΙΑ.
· Συμβολή στη δημιουργία δικτύου σπιτιών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.
· Διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στις 10\4 που θα καταλήξει σε συναυλία αλληλεγγύης στο λιμάνι.

Το Δ.Σ., στη νέα δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες με το κλείσιμο των συνόρων, ευχαριστεί συναδέλφους που ατομικά έδωσαν χρηματικά ποσά, τους συλλόγους διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων, του ΕΠΑΛ Κορδελιού, του 1ου ΓΕΛ Σταυρούπολης, 1ου ΓΕΛ Κορδελιού, του 2ου Γ/Σ Ευόσμου  που συγκέντρωσαν και  έδωσαν χρηματικά ποσά, καθώς και τους συλλόγους διδασκόντων του 3ου Γ/Σ Σταυρούπολης και του 3ου Λυκείου Σταυρούπολης, του Διαπολιτισμικού Γ/Σ Ευόσμου, του 4ου Γ/Σ Ευόσμου, του 5ου Γ/Σ Σταυρούπολης που συγκέντρωσαν τρόφιμα και ρουχισμό.

Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων, στα πλαίσια της άμεσης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, να συνεχίσουν τη συγκέντρωση  χρημάτων, ειδών πρώτης ανάγκης και ρουχισμού (οι σύλλογοι να τα χωρίζουν σε γυναικεία, ανδρικά, παιδικά και κατά είδος).  Να καλέσουμε τους μαθητές μας και τους γονείς τους να βοηθήσουν! Οι σύλλογοι να κάνουν επιλογή ενός, δύο ή τριών ειδών από τρόφιμα, να τα ανακοινώσουν στους μαθητές και τους γονείς τους και να τους καλέσουν να φέρουν τα συγκεκριμένα είδη.

Να συμμετέχουμε στις δραστηριότητες:
Παρασκευή 1/4, 2.30 μ.μ., 1ο Λύκειο Σταυρούπολης, παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης που θα αγοραστούν με ευθύνη των συλλόγων.
Παρασκευή 1/4, 2.30 μ.μ. 1ο Λύκειο Σταυρούπολης τακτοποίηση ρουχισμού και αγορά ειδών.
Κυριακή 3/4, 11.00 π.μ., 1ο Λύκειο Σταυρούπολης αναχώρηση για αλληλεγγύη στην Ειδομένη.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!
Να τερματιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο!
Να ανοίξουν οι φράχτες σε όλη την Ευρώπη, από τον
 Έβρο ως την Αυστρία!
Να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και σε όλες τις περιοχές!