Ούτε χθες, Πέμπτη, ούτε σήμερα, Παρασκευή, αλλά ούτε και τις επόμενες ημέρες – κατά πάσα πιθανότητα και όπως όλα δείχνουν – πρόκειται να ανοίξουν οι πόρτες της ΒΙΑΛ και να αφεθούν ελεύθεροι οι πρόσφυγες που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και για τους οποίους έχει συμπληρωθεί το όριο των 25 ημερών κράτησης στο hot spot του νησιού.
Να σημειώσουμε ότι το όριο των 25 ημερών ισχύει για όσους έφτασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου 2016, οπότε ετέθη σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται στην ΒΙΑΛ. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι στις 20 Μαρτίου έφτασαν στη Χίο 827 άτομα, στις 21 Μαρτίου 313 και στις 22 Μαρτίου 2016, 81 πρόσφυγες και μετανάστες.
Το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να έχουν δώσει τις αναγκαίες οδηγίες στις αρχές διοίκησης της ΒΙΑΛ και στις αστυνομικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου η σχετική διάταξη του νόμου 4375/2016 (άρθρο 14, παράγραφος 2) παραμένει – προφανώς παρανόμως – ανεφάρμοστη και γράμμα κενό.
Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στη Χίο σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δηλώνουν ότι περιμένουν οδηγίες, οι οποίες – ωστόσο – δεν φαίνεται ότι θα φτάσουν, τουλάχιστον άμεσα.
Στο hot spot της ΒΙΑΛ κρατούνται περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ένας αριθμός περί τους 1000 βρίσκονται στον καταυλισμό της Σούδας και στο κτίριο του ΔΗΠΕΘΕ.
Από το σύνολο των ευρισκομένων στη Χίο περισσότεροι από 1500 έχουν ήδη καταθέσει αίτημα ασύλου, πλην – όμως – ελάχιστα έχουν εξετασθεί, ελλείψει του αναγκαίου προσωπικού.
Όλοι, τώρα, αναμένουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις υπαλλήλων της υπηρεσίας ασύλου από την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσει με σοβαρούς ρυθμούς η εξέταση των αιτημάτων.
Τις τελευταίες ώρες και με το δεδομένο της μη εφαρμογής του νόμου, κυκλοφορεί μία νέα ημερομηνία, εκείνη της 3ης Μαΐου 2016, οπότε αναμένεται ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα εκ του νόμου προβλεπόμενα.
Στο διάστημα έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση, με τη οποία θα καθορίζονται οι διαδικασίες και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου, ενώ θα έχουν ληφθεί και τα αναγκαία πρακτικά μέτρα διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου και προώθησης των προσφύγων σε χώρους φιλοξενίας, είτε στη Χίο, είτε εκτός του νησιού.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τον καταυλισμό της Σούδας, ουδείς άλλος κατάλληλος χώρος υπάρχει στη Χίο για την επί μακρόν φιλοξενία των προσφύγων, που θα αφήνονται ελεύθεροι, αφού εφοδιασθούν με το προβλεπόμενο έγγραφο ή θα έχει γίνει δεκτό το αίτημά τους για άσυλο.
πηγή:http://astraparis.gr