Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

16/4/16

Γ.Σ. ΕΛΜΕ Ιωαννίνων για πρόσφυγες-μετανάστες

• Όχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όχι στον πόλεμο

• Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες



• Όχι στον εγκλεισμό, και τις απελάσεις, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων- μεταναστών περίθαλψη, ταξιδιωτικά έγγραφα. Όχι στην τρομοκρατία.

Οι καθηγητές και καθηγήτριες της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων στη Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο την Πέμπτη 14 Απριλίου στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα θύματα των πολέμων και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Σήμερα με θυμό βλέπουμε τον εγκλεισμό των προσφύγων και μεταναστών σε αβίωτες συνθήκες, τις απελάσεις και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, που καταπατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των προσφύγων - μεταναστών, όπως καταγγέλλουν και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία, διαμορφώθηκε μετά και εξ αιτίας της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας Ελλάδας και του πρόσφατα ψηφισμένου ελληνικού νόμου για το προσφυγικό. Ζητούμε την ακύρωση και μη εφαρμογή τους. Στηρίζουμε τους αγώνες που δίνουν οι πρόσφυγες-μετανάστες σ’ όλη την Ελλάδα για να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν από τη χώρα προς το τόπο προορισμού που επιλέγουν. Ζητούμε νομιμοποίηση, απόδοση ασύλου και δικαιώματα για τους πρόσφυγες-μετανάστες, δυνατότητα για μετακίνηση ή παραμονή στη χώρα μας με αξιοπρέπεια. Κατάλληλα κτίρια και δομές για στέγαση, σίτιση, περίθαλψη εκπαίδευση. Και όχι σε στρατόπεδα εγκλεισμού. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή των προσφύγων-μεταναστών.

Για τους παραπάνω λόγους καταγγέλλουμε την αστυνομική βία που εκδηλώθηκε απέναντι στους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους την Πέμπτη 14 Απριλίου στην Εγνατία κοντά στον κόμβο Πεδινής οι ο οποίοι διαμαρτύρονταν για την δυνατότητα μετακίνησης ή παραμονής στη χώρα μας με αξιοπρέπεια.

Καταγγέλλουμε την παρουσία και τη δράση διεθνών κατασταλτικών δυνάμεων, ΝΑΤΟ, FRONTEX, αστυνομικές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη που μαζί με την αστυνομία Ελλάδας και Τουρκίας επιχειρούν να σταματήσουν με τον πιο αποτρόπαιο και κυνικό τρόπο το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα, θέτοντας παράλληλα σε αμφισβήτηση εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που έχει αρχίσει να καλλιεργείται από τα ΜΜΕ αλλά και με τη στάση των αρχών σε κάποιες περιπτώσεις που στόχο έχει να αναιρέσει το γενναιόδωρο πνεύμα αλληλεγγύης που επέδειξε ο ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες. Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία στη χώρα μας, για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων μας, την ανοχή που επιδεικνύεται στις φασιστικές, ρατσιστικές εκδηλώσεις και την ποινικοποίηση που επιχειρείται ενάντια στην αλληλεγγύη.

Καταγγέλλουμε τις συνεχιζόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής όπως στη Συρία , της Ασίας και της Αφρικής. Να πάψει η παροχή διευκολύνσεων και κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτική επιχείρηση εκτός των συνόρων.

Ξέρουμε ότι η επίθεση που δεχόμαστε στη ζωή μας με τα μνημόνια, τη σκληρή λιτότητα, την ανεργία, την κατάργηση των δικαιωμάτων μας και την αστυνομική βία ενάντια στις κινητοποιήσεις μας έχουν την ίδια ρίζα με τους ίδιους ιμπεριαλιστές δανειστές με τα βάσανα των προσφύγων και των μεταναστών. Το σύστημα προσπαθεί να εκτονώσει την κρίση του στις πλάτες μας, εδώ με σκληρή λιτότητα, εκεί με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οικονομική εξαθλίωση και πόλεμο.