Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

28/4/16

Ενημέρωση από την εξέγερση στη Μόρια την Τρίτη 26/4


Με 12 ανήλικους τραυματίες έληξε η εξέγερση στη φυλακή προσφύγων της Μόριας. Η Ενημέρωση από Λέσβο για τα γεγονότα στο κέντρο κράτησης της Μοριας

Ωρα 18.20: Αυτή την ώρα γίνονται επεισόδια στην Μόρια της Λέσβου. Στο Hot Spot. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα. Ανήλικοι άνω των 15 ετών που είναι κρατούμενοι στην Μόρια απαίτησαν να τους επιτραπεί να βγουν έξω από το κέντρο κράτησης. Αυτό δεν έγινε και ξεκίνησαν φασαρίες. Αρχικά έσπασαν πόρτες και παράθυρα. Στην συνέχεια έβαλαν φωτιές σε κοντέινερ. Η αστυνομία έβγαλε έξω τους εργαζόμενους στο hot spot και στην συνέχεια μπήκαν μέσα τα ΜΑΤ. Έπεσαν δακρυγόνα και χημικά.
Να σημειωθεί ότι τώρα το απόγευμα έφθασε στην Λέσβο ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Μουζάλας. Η πρώτη εκτίμηση είναι πως τα γεγονότα στο κέντρο δεν συνδέονται με την επίσκεψη του.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το πρωί έγινε απέλαση 17 προσφύγων από την Μόρια και άλλων πέντε από την Χίο. Οι πληροφορίες λένε ότι οι 17 που απελάθηκαν από την Λέσβο ήταν μεταξύ αυτών που είχαν ζητήσει οι ίδιοι να επιστρέψουν πίσω. (Δεν γνωρίζω αν είχαν ζητήσει να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους ή στην Τουρκία.

Ωρα 20.00:Τα επεισόδια ήταν εκτεταμένα στο Κέντρο κράτησης. Αλληλέγγυοι που βρέθηκαν έξω από το Κέντρο και αρκετά μακριά αναφέρουν ότι η περιοχή όλη μύριζε δακρυγόνα και χημικά. Ανήλικα παιδιά που κρατούνται στην Μόρια η αστυνομία τα είχε βγάλει έξω και τώρα σιγα σιγά επιστρέφουν μέσα στο κέντρο και στο χώρο που είναι μόνο για αυτά. Επίσης επιστρέφουν και οι εργαζόμενοι που φροντίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά. Η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών είναι άσχημη και πολλά από αυτά φαίνονταν να τρέμουν.

Η παρουσία του Υπουργού Μουζάλα ήταν αρκετή για να προκαλέσει την αντίδραση των ανηλίκων κρατουμένων προσφύγων που βρίσκονται σε περιορισμό τόσο καιρό.
Όταν στοιβιάζεις σε μια φυλακή πάνω από 3.500 ανθρώπους εκ των οποίων οι 200 περίπου είναι ανήλικοι αυτά είναι τα αποτελέσματα.

Μέσα στη φυλακή δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση σ' όλους αυτούς τους ανθρώπους για το τι πρόκειται να τους συμβεί. Όπως είναι φυσικό και επόμενο η απόγνωση και η οργή περισσεύουν. Ας σκεφτεί ο καθένας μας αν βρισκόταν στη θέση αυτών των ανθρώπων πως θα αντιδρούσε.
Η απάνθρωπη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που υπέγραψε και εφαρμόζει η κυβέρνηση πρέπει να καταργηθεί.
Η Λέσβος δεν πρέπει να γίνει το Γκουαντάναμο της Ε.Ε.