Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

4/4/16

Η Λέσχη Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων στο Κουτσόχερο

"Ένα σπίτι για να γεννηθείς

ένας στίχος για να κρυφτείς

ένας κόσμος για να πεθάνεις".

Τάσος Λειβαδίτης
3.4.2016
ένα δέντρο για ν’ ανασάνεις

Κουτσόχερο, 3.4.2016...

Παιδικά βλέμματα και χέρια να μας συνοδεύουν στις σκηνές που μένουν εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων και να μας μιλούν για φίδια, αρουραίους και σκορπιούς, να μας μιλούν για τις νύχτες που δεν μπορούν να κοιμηθούν, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής σε έναν χώρο που πραγματικά αποτελεί ένα σκηνικό απελπισίας που "σφίγγει" τις καρδιές όλων όσων τον επισκέπτονται.


Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου, χωρίς
πολλά λόγια και περισπούδαστες αναλύσεις.

Μπορούμε όλες και όλοι μας να φανταστούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και τον χρόνο παραμονής να παρατείνεται, σε έναν χώρο που δεν υπάρχει παρά μόνο ένα δέντρο και στον οποίον βρίσκονται κοντά 2000 ψυχές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες μικρά παιδιά.

Η ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια, η ύψωση αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής φωνής και η δημιουργία ενός μαζικού, μαχητικού κινήματος που θα ενώνει τις κραυγές των προσφύγων με τις φωνές των εργαζόμενων και της νεολαίας, για μια ζωή δίχως πόλεμο, δίχως φτώχεια κι εξαθλίωση, δίχως εκμετάλλευση των λαών από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και τα σκοταδιστικά καθεστώτα, και δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αποτελεί τη μόνη και ικανή απάντηση να σταματήσει αυτό το δράμα που εκτυλίσσεται μπρος στα μάτια μας.

Καλούμε τους συμπολίτες μας, τον κόσμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, να μη σταματήσει ούτε στιγμή να δείχνει και να εκφράζει με κάθε τρόπο τη στήριξή του στους πρόσφυγες.

Να συνεχιστεί η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, να ανοίξει το θέμα στα συνδικάτα, στα σωματεία και στις συλλογικότητες της περιοχής μας.

Να απαιτήσουμε από τον Δήμο, να μεταφερθούν στους πρόσφυγες οι ποσότητες των ειδών που είχαν μαζευτεί για αυτούς, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Να πιέσουμε με κάθε τρόπο, ώστε να καταργηθούν δομές στρατιωτικού τύπου, όπως στο Κουτσόχερο. Αποτελούν ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες με κάθε τρόπο, και με την παρουσία μας εδώ και με όποιο άλλο τρόπο και μέσο μπορούμε, στα αιτήματα των προσφύγων. Ζητάμε μαζί τους να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να ανοίξουν τα σύνορα, να νομιμοποιηθούν, να τους παρασχεθούν χαρτιά και άσυλο. Είμαστε ενάντια στους πολέμους, που γεννούν εκτός των άλλων και την προσφυγιά. Είμαστε ενάντια στην πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης με την Τουρκία, που κινείται ενάντια στα συμφέροντα των προσφύγων και δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους. 

Η συμφωνία, όπως έχουν αναδείξει πάρα πολλές μεταναστευτικές οργανώσεις και οργανισμοί, αποτελεί παραβίαση ακόμα και του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα. Είμαστε ενάντια στους φράχτες και τα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ζητάμε την ύπαρξη ανοιχτών δομών φιλοξενίας, εντός των αστικών ιστών, με παροχή όλων των αναγκαίων μέσων προς τους πρόσφυγες, και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, τον κόσμο των κινημάτων αλληλεγγύης, όλες τις συλλογικότητες, τα σωματεία και τα συνδικάτα, μετωπικά σχήματα, συνδικαλιστικές παρατάξεις, πολιτικές οργανώσεις και πολιτικούς χώρους, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, όλες και όλους που υψώσαμε τείχος ανθρωπιάς και ασπίδα προστασίας στους πρόσφυγες, την Κυριακή 10 Απρίλη, σε μαζική, μαχητική πανθεσσαλική, αντιπολεμική, αντιϊμπεριαλιστική, αντινατοϊκή διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, η οποία να πραγματοποιηθεί στη Λάρισα και να καταλήξει στην 1η Στρατιά και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μαζική παρέμβαση στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου.

Να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας

- στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους πολέμους και τους βομβαρδισμούς,
- στην ανάθεση στο ΝΑΤΟ της «φύλαξης» των συνόρων, που
με πρόσχημα τους πρόσφυγες, μεταφέρει την πολεμική ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που γενικεύεται η πολεμική σύγκρουση στη Συρία και η πολεμική ανάμιξη της Τουρκίας και αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας, για όλους τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή
- στις αποφάσεις της Ε.Ε. για επαναπροωθήσεις, εγκλεισμό, απελάσεις, στρατόπεδα-φυλακές των προσφύγων και τη συμφωνία με την Τουρκία, για Ευρώπη φρούριο

Να απαιτήσουμε

· Να σταματήσουν οι πόλεμοι
· Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή.
· Καμιά συμμετοχή, στήριξη, βοήθεια στους νατοϊκούς σχεδιασμούς.
· Προστασία των προσφύγων, άσυλο σε όλους, να ανοίξουν τα σύνορα, ελευθερία, Δικαιώματα, στέγη, σίτιση για όλους.
· Να ακυρωθεί ο νέος νόμος της κυβέρνησης ενάντια στους πρόσφυγες.

ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ