Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

14/4/16

Ειδομένη: γδύσιμο αλληλέγγυας, βασανισμοί και τρομοκρατία από την ΕΛ.ΑΣ (Ανακοίνωση ανεξάρτητων εθελοντών Ειδομένης και ομάδων αλληλεγγύης Shorba και Aid Delivery Mission)

Δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος της ανακοίνωσης που συνυπογράφουν οι ανεξάρτητοι εθελοντές Ειδομένης και οι ομάδες αλληλεγγύης Shorba και Aid Delivery Mission -και όπως αυτή αναρτήθηκε στην σελίδα της Aid Delivery Mission- σχετικά με την καταστολή του ελληνικού κράτους στο αυτόνομο κίνημα αλληλεγγύης:

Οι ανεξάρτητοι εθελοντές δεν είναι υπεύθυνοι
για την βία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εμείς, οι ανεξάρτητοι εθελοντές της ομάδας Shorba, και άλλων ομάδων στην Ειδομένη, δεν έχουμε υποκινήσει διαμαρτυρίες στους καταυλισμούς και αρνούμαστε κατηγορηματικά της κατηγορίες των Μ.Μ.Ε. περί «ψευτοεθελοντών». Από τον Ιανουάριο, η ομάδα Shorba μαγείρεψε πάνω από 500.000 μερίδες φαγητού και τις διένειμε στην περιοχή του καταυλισμού της Ειδομένης. Τα Μ.Μ.Ε. και η αστυνομία κατηγόρησαν τους εθελοντές για υποκίνηση των διαδηλώσεων στον καταυλισμό, οι οποίες συνάντησαν την εμετική και ανεξέλεγκτη βία των Μακεδονικών συνοριακών δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα των κατηγοριών, εθελοντές έγιναν αντικείμενα έντονων παρενοχλήσεων από την αστυνομία.
Εχθές, (12-04-16) τρεις εθελοντές κρατήθηκαν παράνομα την ώρα που κατευθύνονταν με αυτοκίνητο προς τον καταυλισμό της Ειδομένης, με μόνη δικαιολογία την «εξακρίβωση στοιχείων», κάτι που όλοι κάνουμε καθημερινά όταν φτάνουμε στον καταυλισμό.
Στον αστυνομικό σταθμό των Ευζώνων, και χωρίς καμιά δικαιολόγηση ή υποψία, μας έψαξαν το αμάξι. Ένα μικρό μαχαίρι βρέθηκε στο όχημα (οι τρεις εθελοντές πήγαιναν να ετοιμάσουν και να σερβίρουν σε σκηνή τσάι, στο οποίο χρησιμοποιούν φρεσκοκομμένη πιπερόριζα).
Μια γυναίκα μέλος της ομάδας εξαναγκάστηκε με τη βία να βγάλει όλα της τα ρούχα για να της γίνει «έλεγχος», και πάλι χωρίς καμιά δικαιολόγηση. Τους αφαιρέθηκαν τα τηλέφωνα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου χτυπήθηκε, μετά του φορέθηκαν χειροπέδες και ο οδηγήθηκε σε ξεχωριστό δωμάτιο από τέσσερις αστυνομικούς, όπου και άρχισαν να τον απειλούν με περισσότερη βία ενώ οι σύντροφοι του άκουγαν από το διπλανό δωμάτιο. Έκτοτε έχει μεταφερθεί στο Κιλκίς όπου παραμένει κρατούμενος, τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί. Καμιά δικαιολόγηση δεν έχει δοθεί για την βίαιη κράτηση και τον βασανισμό του.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας (12-04-16) σταματήθηκαν και άλλα οχήματα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και εθελοντές προσήχθησαν στον αστυνομικό σταθμό και/ή ανακρίθηκαν με διαφορετική ένταση εκφοβισμού.