Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

13/4/16

Οι γιατροί της Μυτιλήνης στο πλευρό των προσφύγων -Ψήφισμα συνέδριου ΟΕΝΓΕ

Δελτίο Τύπου


Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, συμμετέχει στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 5:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ (ΠΑΡΚΙΝΓΚ). 
Συμφωνεί και συνυπογράφει το ψήφισμα του 9ου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ με το οποίο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 
Ακολουθεί και επισυνάπτεται το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ.
ο Πρόεδρος ο Γραμματέας
Στρατής Παυλής Νίκος Χρυσαφίδης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
Αθήνα, 9/4/2016
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες
ΟΧΙ στις αποφάσεις της Ε.Ε που τους εγκλωβίζουν στην Ελλάδα
ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Απομονώνουμε το φασισμό-ναζισμό, το δηλητήριο του ρατσισμού

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση έχουν φτάσει και εγκλωβιστεί στη χώρα μας. Γλίτωσαν από τη φρίκη του πολέμου και την καταστροφή στις χώρες προέλευσης, ξέφυγαν από τον πνιγμό στη διαδρομή και βρίσκονται πάλι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους και ταλαιπωρίες. Στις μέχρι τώρα Συνόδους της ΕΕ αποφάσισαν μέτρα που θα προσθέσουν ακόμα περισσότερους νεκρούς στα σύνορα, θα αυξήσουν τους κινδύνους και την ταλαιπωρία για τους πρόσφυγες, και θα εντείνουν την εκμετάλλευσή τους από τους διακινητές, τους επιτήδειους και όσους κερδοσκοπούν πάνω στο δράμα τους: μέτρα ενίσχυσης της «φύλαξης» από τους πρόσφυγες των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με τη συνεργασία της Frontex και της Europol, μέτρα καταγραφής, επιλογής, κατανομής και επαναπροώθησης προσφύγων. Διαθέτουν κονδύλια για τους κατασταλτικούς, ελεγκτικούς μηχανισμούς και όχι για την στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, μεταφορά των προσφύγων.

Οι χώρες της Ε.Ε. έκλεισαν τα σύνορα, υψώνουν φράχτες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και χαρακτηρίζουν την προσφυγιά και τη μετανάστευση παράνομη. Δεν σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε εφαρμόζουν τις διεθνείς συνθήκες για την παροχή ασύλου στα θύματα των πολέμων. Αποφάσισαν να «φυλάσσουν» τα σύνορα από τους πρόσφυγες, καλώντας τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ να συνδράμουν σε επαναπροωθήσεις, κάνουν αυθαίρετη διαλογή των προσφύγων και απελάσεις. Υλοποιούν ρατσιστικές, ξενοφοβικές πολιτικές, όταν οι ίδιες προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. οργανώνουν ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις, προκαλούν πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις, ένταση των φυλετικών και θρησκευτικών ανταγωνισμών, καλλιεργούν το σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία, στήριξαν τον ISIS, προκειμένου να ελέγξουν τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των περιοχών και να ξαναμοιράσουν τον κόσμο, υπερασπίζοντας τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. 

Η συγκυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την εξέλιξη του προβλήματος.

Στήριξε τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή για τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων και του πλούτου της περιοχής, διεκδικώντας μερίδιο για την ελληνική άρχουσα τάξη.

Συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, συμφώνησε σε αποφάσεις που οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό στην Ελλάδα και στο ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των κυμάτων προσφυγιάς, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνά εργατικά χέρια.

Συμφώνησε με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ουσιαστικά αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ, ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. 

Εφαρμόζει τις πολιτικές διαλογής, εγκλεισμού και απελάσεων. Αποτέλεσμα: Δύο άνθρωποι ήδη αυτοκτόνησαν μετά την απέλασή τους στην Τουρκία. Χιλιάδες πρόσφυγες είναι ήδη φυλακισμένοι και προς απέλαση, δημιουργούνται νέα κέντρα κράτησης και κλειστοί χώροι συγκέντρωσης, ενώ οι «ελεύθεροι» στοιβάζονται χωρίς ούτε χώρους υγιεινής, επαρκές νερό, δυνατότητα για πλύσιμο, σε αποθήκες όπως στο Λιμάνι του Πειραιά. Η Ειδομένη αποτελεί με τη συνειδητή απουσία της πολιτείας ένα σύγχρονο κολαστήριο. 

Είναι φανερό ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων της «ανθρωπιστικής και πολιτισμένης» Ε.Ε. χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ενώ τα κύματα προσφύγων θα πυκνώνουν, όσο δεν τερματίζονται οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, εκφράζοντας τη συνείδηση του λαού μας, που ξέρει από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, προσφυγιά και μετανάστευση, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες. Είναι καλοδεχούμενοι.

Ακόμα, η κυβέρνηση αναμένει κονδύλια από την ΕΕ τα οποία θα κατευθύνονται κυρίως σε ενίσχυση των μηχανισμών «φύλαξης» των συνόρων, καταγραφής καθώς και στις λεγόμενες ΜΚΟ και όχι για τη σίτιση και για τη φιλοξενία των προσφύγων. Ήρθε η ώρα να δοθεί τέλος στην υποκρισία Ευρωπαϊκής Ένωσης και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. που χρηματοδοτούν και στηρίζουν με κρατικές δομές και άλλα μέσα τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην αλήθεια που κρύβεται για την ύποπτη δράση των ΜΚΟ. Είναι πολλές οι καταγγελίες που αφορούν τη χρηματοδότηση τους, τον τρόπο λειτουργίας, τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν. 

Είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην έχει κρατικές δομές φιλοξενίας και να αφήνει να αλωνίζουν οι ΜΚΟ στα κέντρα φιλοξενίας, με face control ακόμα και για σωματεία που θέλουν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες! 

Το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη νέα φασιστική φιέστα της Χρυσής Αυγής χτες στον Πειραιά. 

Καλούμε το λαό, τους νοσοκομειακούς γιατρούς να απορρίψει τα νέα κηρύγματα μίσους των φασιστοειδών.

Ξέρουμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι πιστός υπηρέτης των εφοπλιστών, των φαρμακοβιομηχάνων και άλλων κεφαλαιοκρατών, το μίσος απέναντι στους αγώνες επιβεβαιώνουν το βρώμικο αντιλαϊκό ρόλο της, ότι είναι μακρύ χέρι του κεφαλαίου.

Ξέρουμε ότι το ψωμί από το τραπέζι του λαού δε το έχει πάρει ούτε ο Σύρος, ούτε ο Αφγανός ούτε ο Ιρακινός πρόσφυγας. Το έχει πάρει η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, μαντρόσκυλα των οποίων είναι η Χρυσή Αυγή. 

Να διατεθούν ξενοδοχεία και ανοίκιαστα διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού, και να αξιοποιηθούν κατάλληλες κλειστές ή εγκαταλελειμμένες δομές (γηροκομεία, νοσοκομεία, κ.α.) με άμεση ανακαίνιση για την ανοικτή φιλοξενία προσφύγων είτε για μόνιμη είτε για προσωρινή διαμονή. 

Να διατεθούν επαρκή κονδύλια για να καλυφθούν οι ανάγκες για στέγαση, περίθαλψη, σίτιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων από κυβέρνηση και Ε.Ε.. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση Ε.Ε., κεφάλαιο. Επαρκής χρηματοδότηση, ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας, κοινωνικής στήριξης και αλληλεγγύης και προσλήψεις προσωπικού σε αυτές με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση. Όχι στην εκχώρηση της ευθύνης του δημοσίου σε ιδιώτες και ΜΚΟ.

Ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. 

Αγωνιζόμαστε ενάντια :

στις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιαδήποτε κάλυψη, βάσεις, υποδομές, στρατό, στις πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης που ξεριζώνουν λαούς και εγκλωβίζουν χιλιάδες δυστυχισμένους, 

Απαιτούμε : 

Προστασία των προσφύγων. Να ανοίξουν τώρα για τους πρόσφυγες οι συνοριακές δίοδοι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών στο Αιγαίο για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής. Όχι στην παρεμπόδιση των διαδρομών τους από την αστυνομία. 

Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις. Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Όχι στον εγκλεισμό και την γκετοποίηση των προσφύγων, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spot και τα μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.

Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες. 

Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.

Απρόσκοπτη είσοδο των προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα. Κατάργηση του Δουβλίνου Ι και ΙΙ, της Frontex, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Όχι βία και καταστολή στα σύνορα. Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο και κάθε φράκτης. Όχι στις επιχειρήσεις αποτροπής των προσφύγων που θέλουν να μπουν στη χώρα, όχι στις επαναπροωθήσεις. 

Διευκόλυνση της μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και επιλογή. Κατευθείαν δρομολόγια πλοίων προς Β. Ελλάδα, μετεπιβίβαση σε τρένα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης, απευθείας πτήσεις για τις χώρες προορισμού τους. Οργάνωση και νομιμοποίηση της μετακίνησής τους μέσω της πολιτείας στο ταξίδι σε θάλασσα και στεριά, για να μην σπρώχνονται στα χέρια των κυκλωμάτων δουλεμπόρων και διακινητών. Να σταματήσει η απομύζηση τους από τους εφοπλιστές και τους επιτήδειους. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Δελτίο Τύπου

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, συμμετέχει στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ 5:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ (ΠΑΡΚΙΝΓΚ). 
Συμφωνεί και συνυπογράφει το ψήφισμα του 9ου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ με το οποίο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. 
Ακολουθεί και επισυνάπτεται το ψήφισμα της ΟΕΝΓΕ.
ο Πρόεδρος ο Γραμματέας
Στρατής Παυλής Νίκος Χρυσαφίδης