Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

10/4/16

Από επισκέψεις του Συντονισμού Θεσσαλονίκης σε Διαβατά και Λιμάνι Θεσ/κης

Αντιπροσωπεία του Συντονισμού πήγαμε την Τετάρτη, 6-4, το απόγευμα στο στρατόπεδο των Διαβατών μετά από πρόσκληση προσφύγων .Μας ξενάγησαν στους χώρους και μας εξέθεσαν τα προβλήματα που έχουν στον καταυλισμό ..Γενικά ήταν πολύ θετικό το κλίμα μεταξύ μας, ένιωσαν και λίγο άβολα που δεν είχαν κάτι να μας φιλέψουν, τσαι- καφέ, ως "οικοδεσπότες" . 

Στα Διαβατά διαμένουν πάνω από 3.000 - κάποιοι έλεγαν και 4.οοο-πρόσφυγες, κυρίως σε σκηνές 10 ατόμων, υπάρχουν και κάποια προκάτ για ευπαθείς ομάδες.. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι συνθήκες υγιεινής- όλες κι όλες οι τουαλέτες είναι 32! και καθαρίζονται μία φορά τη μέρα, ζεστό νερό δεν υπάρχει- ζεσταίνουν σε τενεκέδες για το μπάνιο τους. Λιμνάζοντα νερά από τις τουαλέτες, κουνούπια και φίδια που έχουν κάνει την εμφάνισή τους - μια ομάδα προσφύγων που είχε σκοτώσει ένα και το περιέφερε στον καταυλισμό μας υποδέχτηκε στην είσοδο- συμπληρώνουν το σκηνικό.


Τα γεύματα- από εταιρεία- είναι κυρίως ζυμαρικά και ρύζι και μια φορά τη βδομάδα κρέας. Έκαναν αρνητικά σχόλια για τα μακαρόνια κάθε τύπου που τους ταϊζουν. Ο Ερυθρός Σταυρός μοιράζει τα απογεύματα είδη υγιεινής και γάλατα για τα παιδιά από αυτά που προσφέρουν οι αλληλέγγυοι. Υπάρχει ένα μικρό ιατρείο και η Πράξις -από ΜΚΟ -που διανέμει το φαγητό και το ρουχισμό.

Έντονη ήταν η κριτική τους για το σόου που στήθηκε ενόψει της επίσκεψης του υφυπουργού Παιδείας για υποτιθέμενη λειτουργία σχολείου. Μας είπαν πως σ' ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο του στρατοπέδου είχαν φέρει πίνακες, θρανία και "δασκάλους" για τις ανάγκες της τηλεθέασης. Αφού τελείωσε το «σόου» καμία επισκευή δεν έγινε στο χώρο, που σήμερα έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε τουαλέτα .Στο ύπαιθρο κάποιοι Σύριοι και Παλαιστίνιοι δάσκαλοι και καθηγητές στήνουν τα πρωινά δύο- τρία θρανία και έναν μαυροπίνακα για να κάνουν μάθημα- κυρίως γραφή , ανάγνωση και μαθηματικά.. Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο λόγω του πολέμου και δεν ξέρουν ούτε γραφή ούτε ανάγνωση -μας γνώρισαν και έναν απ'αυτούς, τον δεκάχρονο Χουσείν, που τώρα προσπαθεί να μάθει να γράφει.

Δεν υπάρχουν δικηγόροι ούτε ενημέρωση για τις διαδικασίες ασύλου. Για τις αιτήσεις ασύλου πρέπει να πάνε σε άλλη περιοχή, αρκετά μακριά από τον χώρο.

Είπαν πως αντιπροσωπεία τους θα έρθει στην απεργιακή συγκέντρωση, στις 7-και θα εκθέσουν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους .

Θεσ\κη, 6-4-2016

Ενημέρωση από το λιμάνι Θεσσαλονίκης:

Κλειστή δομή για σωματεία , φορείς και συλλογικότητε
το κέντρο προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Με ανακοίνωση- κάλεσμα του συντονισμού για την πορεία της Κυριακής και κάποια είδη ανάγκης πήγαμε την Παρασκευή, 8-4, στο λιμάνι ,όπου βρίσκονται περίπου 400 πρόσφυγες -κυρίως οικογένειες. Η είσοδος δεν μας επιτράπηκε Ρητά μας δήλωσαν πως μόνο μέσω του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ή του λιμενικού μπορούμε να πάρουμε άδεια αφού ελεγχθούν ! εξονυχιστικά τα προσωπικά μας δεδομένα.

Εκείνη την ώρα επισκέπτονταν το χώρο ο υπουργός υγείας συνοδευόμενος από τον κ. Πλωμαρίτη. Σε τηλ. επαφή που είχαμε μαζί του ζητήσαμε να μεσολαβήσει να μπούμε μέσα. Η απάντηση ήταν πως η δομή είναι κλειστή για τον κόσμο και τους φορείς! καταδεικνύοντας πόσο "φιλόξενα" και ανοικτά είναι τα κέντρα της κυβέρνησης !

Θεσ\κη, 8-4-2016