Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

8/4/16

Ο Συντονισμός για το προσφυγικό Θεσσαλονίκης για τους χώρους διαμονής και τα δικαιώματα των προσφύγων

Συντονισμός σωματείων,
φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων
για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Όλοι στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Κυριακή 10\4,
στις 6.00 μ.μ., στο Γ΄ Σώμα Στρατού και στην πορεία που
θα καταλήξει σε συναυλία αλληλεγγύης στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 8.30 μ.μ.

Οι ΕΛΜΕ, οι Συλλόγοι Π.Ε., σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες που συμμετέχουμε στο Συντονισμό μπροστά στο προσφυγικό δράμα των ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή, ανθρώπων  κυνηγημένων  από τις σφαίρες του πολέμου, την πείνα, τη φτώχεια, την αδικία, την καταπίεση  πήραμε πρωτοβουλίες και συμμετείχαμε σε δράσεις (αντιπολεμικά συλλαλητήρια, εκδηλώσεις, κοινές αποστολές διανομής ειδών ανάγκης στους πρόσφυγες της Ειδομένης, του Χέρσου, των Διαβατών) για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Την Τετάρτη 24 /3 πραγματοποιήσαμε παράσταση στο Υ.ΜΑ.Θ και είχαμε συνάντηση με την υπουργό κα Κόλλια - Τσαρουχά που μας δήλωσε αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων που θέσαμε.

Στις επισκέψεις μας στους πρόσφυγες συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε την παντελή απουσία κάθε κρατικής υπηρεσίας. Οι εγκαταστάσεις είναι πρόχειρες και δεν επαρκούν. Η διατροφή, η ένδυση και η ιατρική φροντίδα συνεχίζουν να παρέχονται αποκλειστικά από αλληλέγγυους και εθελοντές. Έντονα είναι τα προβλήματα καθαριότητας στους χώρους που στεγάζονται οι πρόσφυγες και κυριολεκτικά έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες και αυξάνουν τον κίνδυνο των επιδημιών. Συνολικά τα πρόχειρα καταλύματα που φτιάχτηκαν στα Διαβατά και στο Χέρσο και στοιβάζουν τους πρόσφυγες δεν πληρούν καμιά συνθήκη αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στην Ειδομένη δεν υπάρχουν ούτε και αυτά τα πρόχειρα καταλύματα για να στεγάσουν τους πρόσφυγες με αποτέλεσμα να διαβιούν μέσα στα χωράφια και στην υγρασία.

Επιτακτική είναι η ανάγκη, μπροστά στο συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων, να εντείνουμε  την έμπρακτη αλληλεγγύη, να αγωνιστούμε για το σταμάτημα του πολέμου, αναδεικνύοντας τους υπεύθυνους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τις κυβερνητικές ευθύνες, να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα και να διεκδικήσουμε τη στήριξη των προσφύγων από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς.

Σήμερα, μετά τις επαίσχυντες συμφωνίες στις συνόδους κορυφής ΕΕ – Τουρκίας και με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης,  δημιουργούνται νέα δεδομένα για το προσφυγικό ζήτημα από το κλείσιμο των συνόρων, τον αποκλεισμό των προσφύγων και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που είναι πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της περιοχής.
Κοινή πεποίθηση μας είναι πως η εργατική τάξη, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία μέσα από τα σωματεία τους και κάθε μορφής συλλογικότητα είναι αναγκαίο να συντονιστούν και να δώσουν το δικό τους αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό στίγμα ταξικής αλληλεγγύης προς πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα, να πέσουν οι φράχτες από τον Έβρο ως την Αυστρία, ελεύθερη διέλευση των προσφύγων ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, να δοθούν αξιοπρεπείς χώροι στέγασης για όσους/ες διαμένουν στη χώρα για όλους/ες, κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, αλλά κυρίως να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αποτελούν τη βασική αιτία προσφυγιάς. Γιατί η προσφυγιά και η μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της ασφυξίας που προκάλεσαν στον Τρίτο κόσμο οι πολιτικές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, των σφαγών, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή από ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία. Οι πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής λεηλασίας έχουν κοινή ρίζα με τον πόλεμο και την προσφυγιά την καπιταλιστική κρίση.

Ο Συντονισμός σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό απευθύνεται σε όλα τα σωματεία και τις συλλογικότητες για κοινές πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις:
· Να συμβάλλουμε με όλες  τις δυνάμεις μας σε δράσεις - κινητοποιήσεις για να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής χωρίς στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροωθήσεις, χωρίς διαχωρισμό των πρόσφυγων ανάλογα με την εθνικότητά τους, το θρήσκευμα, τη γλώσσα τους.
· Να οργανώσουμε κινητοποιήσεις με ευθύνη του εργατικού – λαϊκού κινήματος και των ίδιων των προσφύγων για να μπει τέλος στο δράμα των προσφύγων.
· Απαιτούμε τα παιδιά των προσφύγων να αποκτούν το δικαίωμα  εγγραφής στα σχολεία χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο. Να δημιουργηθούν τμημάτων υποδοχής γι’ αυτά τα παιδιά και να προληφθούν εκπαιδευτικοί.
· Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις για δωρεάν και αξιοπρεπή στέγη, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρόσφυγες. Να ανοίξουν τώρα τα άδεια κτήρια στην πόλη. Επαρκής χρηματοδότηση και ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών δομών πρόνοιας και αλληλεγγύης.
· Συνεχίζουμε τις κοινές δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης, απαιτώντας να αναλάβει το κράτος να καλύψει όλες τις ανάγκες, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα και ΜΚΟ.
· Διεκδικούμε τα σωματεία και συλλογικότητες να μπορούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη με δικούς τους όρους: διάθεση χώρων σε Διαβατά, λιμάνι, Χέρσο κλπ για διανομή ειδών πρώτης ανάγκης.
· Να Συμβάλλουμε στη δημιουργία δικτύου σπιτιών φιλοξενίας για τους πρόσφυγες μαζί με άλλες συλλογικότητες που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση.
· Διοργανώνουμε αντιπολεμικό συλλαλητήριο την Κυριακή 10\4. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.00 μ.μ. στο Γ΄ Σώμα Στρατού και η πορεία θα καταλήξει σε συναυλία αλληλεγγύης στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 8.30 μ.μ.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!
Να τερματιστεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος
στη Συρία και σε όλες τις περιοχές!
Να τερματιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο!
Να ανοίξουν οι φράχτες σε όλη την Ευρώπη, από τον
 Έβρο ως την Αυστρία!
Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες - όχι στις επαναπροωθήσεις!

Όχι στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας!