Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

11/4/16

Ενημέρωση από Μυρσίνη Ηλείας 10/4/2016

Την Κυριακή 10/4 μετά το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην πλ Όλγας (Πάτρα) και την τοποθέτηση πανό με συνθήματα ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και συνθήματα όπως «να ανοίξουν τα σύνορα» και «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» στο χώρο του παλιού λιμένα Πατρών, μέλη της πρωτοβουλίας συλλόγων – συλλογικοτήτων για το προσφυγικό - μεταναστευτικό επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά το ανοιχτό κέντρο στη Μυρσίνη Ηλείας.


 Όταν φτάσαμε, ήμαστε μόνοι μας με τους πρόσφυγες. Τα είδη που συνέλλεξε η πρωτοβουλία τοποθετήθηκαν αργότερα στο χώρο διαλογής. Όπως ενημερωθήκαμε, κλειδί και πρόσβαση στο χώρο αυτό έχει μόνο ο Ερυθρός Σταυρός και ένας «υπεύθυνος» ντόπιος εθελοντής.
 Στην συνέχεια, με την βοήθεια 2 αραβόφωνων που βρίσκονταν στην αποστολή μας, αρχίσαμε να μιλάμε με τους πρόσφυγες, καθώς και να βοηθάμε σε διάφορες δουλειές..

Ήρθαν 2 γιατροί από την πολεμική αεροπορία, (όπως ενημερωθήκαμε, έρχονται καθημερινά χωρίς βέβαια να μπορούν έστω και στο ελάχιστό να καλυφθούν οι αναβαθμισμένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων) μαζί με ένα ασθενοφόρο και αρχίσαμε να εξετάζουμε μαζί τους αρρώστους (μια από τις κοπέλες της αποστολής μας ήταν νοσηλεύτρια, ενώ ο ένας από τους αραβόφωνους, εκτελούσε χρέη διερμηνέα). Η παρουσία μας κρίθηκε κάτι παραπάνω από χρήσιμη ακριβώς γιατί αν δεν ήμασταν εκεί, δεν θα υπήρχε κανένας διερμηνέας και αμφιβάλουμε αν θα γινόταν αντίστοιχη δουλειά. Διαπιστώσαμε τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, υπάρχουν 209 μικρά παιδιά που αρρωσταίνουν συνεχώς, ενώ δεν έχει επισκεφτεί γυναικολόγος τις εγκύους που υπάρχουν.

Έγιναν σοβαρές καταγγελίες από τους πρόσφυγες, τόσο για το μοίρασμα του φαγητού, όσο και των υλικών και των φαρμάκων που φέρνουν οι αλληλέγγυοι. Κατήγγειλαν πως έρχονται πράγματα, αλλά δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια τους ή φτάνουν μόνο σε κάποιους από αυτούς λέγοντας σχεδόν όλοι πως ο τρόπος που μοιράζεται το φαγητό, είναι τουλάχιστον προβληματικός. Τέλος, το φαγητό του στρατού και του catering (ξεκίνησε στις 10/4), δεν είναι κάτι που έχουν συνηθίσει τα στομάχια τους και θα προτιμούσαν γεύματα με λαχανικά αλλά και πρωτεΐνη, αντί για υδατάνθρακες με αποτέλεσμα να πάσχουν από στομαχικές διαταραχές, διάρροιες κλπ..

Πρόβλημα λοιπόν, εξαιτίας όλων αυτών έχει δημιουργηθεί και μεταξύ των προσφύγων καθώς κάποιοι θεωρούν εαυτούς αδικημένους συγκριτικά με κάποιους συμπατριώτες τους. Επιπρόσθετα ενημερωθήκαμε πως την Πέμπτη 07/04, επισκέφτηκε τον καταυλισμό κλιμάκιο της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, που το μόνο που έκανε είναι να καταγράψει τους πρόσφυγες.

 Οι ίδιο, ζητάνε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τις δομές που είναι υπεύθυνες για τις αιτήσεις ασύλου αλλά και για την επανένωση οικογενειών που βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρη την Ε.Ε, καθώς και ενημέρωση για την πρόοδο των αιτήσεών τους σε συχνή βάση. Συμπερασματικά, αισθάνονται αδικημένοι στην καθημερινότητά τους και αφημένοι στο έλεος του θεού από το επίσημο κράτος.


 Αυτό που κάναμε, ήταν να αφήσουμε τηλέφωνα, να τους βεβαιώσουμε πως θα επιστρέψουμε γρήγορα και πως θα γνωστοποιήσουμε τα προβλήματά τους στα ΜΜΕ. Ως και τις 8 και μισή που έφυγε το τελευταίο αυτοκίνητο, δεν είχε φανεί κανείς άλλος, ούτε και βραδινό catering


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΉΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ