Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

22/4/20

Πλατεία Σαπφούς, 22/4/2018: Το χρονικό ενός πογκρόμ

Σαν σήμερα πριν από 2 χρόνια στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ακροδεξιοί και φασιστικές ομάδες επιτέθηκαν με πέτρες, φωτοβολίδες και κροτίδες, ενάντια σε ανυπεράσπιστες οικογένειες. 2 χρόνια μετά, οι ίδιοι που έκαναν την δολοφονική αυτή επίθεση παραμένουν ελεύθεροι. 2 χρόνια μετά, οι ίδιοι συνεχίζουν να συμμετέχουν ανενόχλητοι και σε άλλες ρατσιστικές ενέργειες ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Χθες, κυκλοφόρησε το παρακάτω βίντεο από το κανάλι antireport lesvos στο youtube, το οποίο περιγράφει το χρονικό του φασιστικού πογκρόμ τον Απρίλη του 2018:

"Λέσβος, ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου, το οποίο διαχρονικά είναι ένα μεταναστευτικό πέρασμα. Το 2015 έγινε το επίκεντρο της διαχείρισης των μεταναστευτικών πληθυσμών στον ελλαδικό χώρο και αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα τεράστιο κέντρο κράτησης για τους μετανάστ(ρι)ες.


Ενάντια στις συνθήκες ζωής που τους επιβάλλονται, πολλοί αγώνες «γεννήθηκαν» και κατεστάλησαν, ένας από τους οποίους αυτός, των 120+ μεταναστών στην κεντρική πλατεία της Μυτιλήνης. Στις 22 Απριλίου 2018 κάτοικοι του νησιού μαζεύονται στην πλατεία Σαπφούς για την καθιερωμένη κυριακάτικη υποστολή σημαίας. Τα γνωστά ακροδεξιά στοιχειά του νησιού συσπειρώνοντας και τον κόσμο της δεξιάς προχωρούν σε οργανωμένο πογκρόμ ενάντια σε μετανάστ(ρι)ες.

Η ακραία αυτή επίθεση υποκινήθηκε, υποστηρίχτηκε αλλά και καλύφθηκε από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και από την ΝΔ. Δημιουργώντας αυτή τη νέα κανονικότητα, της ρατσιστικής ανοχής, κατάφεραν να στρώσουν τον δρόμο για νέες ακραίες επιθέσεις, πογκρόμ και μπλόκα τόσο ενάντια σε μετανάστ(ρι)ες όσο και σε Έλληνες, Ευρωπαίους αλληλέγγυους".

Πηγή: antireport lesvos