Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

14/4/20

Επικίνδυνα ρατσιστικά fake news από κυβέρνηση και ΜΜΕ

Παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες μέρες από τα ΜΜΕ την εκστρατεία τρομοκράτησης που στο στόχαστρο της έβαζε ξανά τους πρόσφυγες, διακινώντας "μακιαβελικά" σενάρια σύμφωνα με τα οποία η τουρκική κυβέρνηση συγκέντρωνε πρόσφυγες ασθενείς του covid-19 για να τους στείλει με βάρκες στα ελληνικά νησιά. Ενορχηστρωτής αυτής της εκστρατείας των fake news ήταν ο αν. Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και στελέχη του υπουργείου, μέσω και διαρροών του στρατού που δημιουργούσαν την εικόνα απειλής για τους πρόσφυγες και της "υγειονομικής βόμβας" για το κολαστήριο της Μόριας και τα άλλα στρατόπεδα στα οποία συγκεντρώνονται.

Αυτές οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα ξεκάθαρα προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την (στρατιωτικού τύπου) αντιμετώπιση που θα έχουν εφεξής όσοι επιχειρήσουν να περάσουν το Αιγαίο με βάρκες, δικαιολογώντας και όσα έφεραν στο φως τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών για τις παράνομες και δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό λιμενικό προς τα τουρκικά ύδατα.

Ο ίδιος ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκης σε σημερινές δηλώσεις του διαψεύδει τα σενάρια που μιλούν για "εισβολή φορέων του κορονοϊού", φανερώνοντας έτσι ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αποκαλύπτοντας τα πραγματικά κίνητρα της προπαγάνδας. Στην πράξη, έρχεται να εκμεταλλευτεί το κλίμα που δημιούργησαν από κοινού ΜΜΕ και υπουργείο για να προωθήσει την κλιμάκωση της βάναυσης πολιτικής απομόνωσης προσφύγων και μεταναστών, με "μέτρα που απομονώνουν το μεταναστευτικό στοιχείο από τη ζωή των αστικών κέντρων και των τοπικών κοινωνιών", με τα δικά του λόγια.

Ακόμη μία φορά η πανδημία γίνεται εργαλείο των αντιλαϊκών, ρατσιστικών μεταρρυθμίσεων. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κομμάτι της κοινωνίας, το δικαίωμα τους στην υγεία είναι αναφαίρετο, ο αποκλεισμός και η απομόνωση ομάδων του πληθυσμού με ρατσιστικά κριτήρια δεν είναι μέτρα πρόληψης. Αντίθετα, θέτουν αυτούς τους ανθρώπους σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο και τρέφουν το φασισμό σε ένα μέρος της κοινωνίας που ανησυχεί για την επιδημία του κορωνοϊού, δεδομένης και της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.