Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

15/4/20

Η ΕΕ δολοφονεί μετανάστες/στριες στη Μεσόγειο

Με δικαιολογία την πανδημία απαγορεύει να αποβιβαστούν πρόσφυγες που έχουν διασωθεί από ναυάγια - Και η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την αντιπροσφυγική πολιτική

Πάνω από 1.000 άνθρωποι σε περισσότερες από 20 βάρκες έχουν ξεκινήσει από τη Λιβύη με προορισμό κάποια ευρωπαϊκή χώρα την τελευταία εβδομάδα 5-11 Απριλίου 2020, σύμφωνα με το Watch The Med - Alarmphone. Πάνω από 500 άτομα έχουν επιστρέψει στη Λιβύη μέσα σε περίπου τρεις μέρες και πολλοί/ες αγνοούνται. Στις 11 Απριλίου εντοπίστηκαν από τις αρχές της Μάλτας μετανάστες/ριες πάνω σε τέσσερις βάρκες που δήλωσαν ότι «είμαστε τόσο κουρασμένοι, η κατάσταση είναι κόλαση, δεν υπάρχει νερό ή φαγητό, μερικοί άνθρωποι έχουν χάσει τη συνείδηση. Θα πεθάνουμε» και ο στρατός της Μάλτας τους απάντησε «Θα σας αφήσουμε να πεθάνετε εδώ. Κανείς από εσάς δεν θα φτάσει στη Μάλτα».

Εδώ να σημειώσουμε ότι Ιταλία και Μάλτα στο όνομα της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν κλείσει τα λιμάνια τους ώστε να μην δεχτούν διασωσμένους μετανάστες, προτιμώντας να αφήσουν χιλιάδες ανθρώπους να πνιγούν στη Μεσόγειο. Ανθρώπους που έχουν ξεφύγει όχι μόνο από πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση, αλλά και από βασανιστήρια και εκτελέσεις στα κολαστήρια των συμμοριών της Λιβύης. Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τη πανδημία ως δικαιολογία για να κανονικοποιήσουν τη δολοφονική αντιπροσφυγική τους πολιτική. Η απαγόρευση προσέγγισης προσφύγων και μεταναστών στα ιταλικά λιμάνια θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού που προσδιορίζεται για τις 31 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η Frontex έχει εντοπίσει τέσσερα φουσκωτά σκάφη, ένα εκ των οποίων είχε αναποδογυρίσει, και η οργάνωση Sea-Watch International υποθέτει ότι βυθίστηκε ενώ επέβαιναν άνθρωποι σε αυτό. Η United4Rescue, διαβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοιάριο «ζήτησαν βοήθεια μέσω τηλεφώνου». Ο εκπρόσωπός της, ο Γιοάχιμ Λεντς, είπε ότι οι νεκροί μάλλον είναι δεκάδες.

Μέσα σε όλη αυτή τη τραγική κατάσταση, το «Alan Kurdi» της γερμανικής ΜΚΟ «Sea-Eye» είναι το μόνο σκάφος που έχει διασώσει 150 άτομα ανοικτά της Λιβύης την προηγούμενη Δευτέρα, μετά από κλήσεις έκτακτης ανάγκης μέσω της υπηρεσίας Alarm Phone. Οι διασώσεις έγιναν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις. Το πρωί της Δευτέρας διέσωσαν 68 άτομα που επέβαιναν σε ένα ξύλινο πλοιάριο, ενώ το απόγευμα διέσωσαν άλλα 82 άτομα από μια άλλη ξύλινη λέμβο.

Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα που το διασωστικό σκάφος έψαχνε για λιμάνι χωρίς καμία θετική απάντηση, το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας ανέφερε ότι οι μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλο σκάφος τις επόμενες ώρες, με την τεχνική υποστήριξη της ιταλικής ακτοφυλακής.

Είναι δολοφόνοι χωρίς καν να τηρούν τα προσχήματα. Οι ζωές αυτών των ανθρώπων μετατρέπονται σε απλά νούμερα που μειώνονται στις λίστες των "μεταναστευτικών ροών", κάτι που αργότερα θα δείχνουν ως επιτυχία της ΕΕ ενάντια στην "εισβολή μεταναστών".

Είναι απίστευτα χυδαίο το πώς η πανδημία του κορονοϊού χρησιμοποιείται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για την ακόμα πιο έντονη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παραβίαση δηλαδή του διεθνούς και ναυτικού δικαίου που ορίζει ξεκάθαρα ότι κάθε ναυαγός οφείλει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι.

Επιπλέον, η αφήγηση της ασύμμετρης απειλής στήνεται ξανά στην Ελλάδα, με κυβερνητικά στελέχη να ανακοινώνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση συγκεντρώνει πρόσφυγες ασθενείς του covid-19 για να τους στείλει με βάρκες στα ελληνικά νησιά, επαναφέροντας στη ρητορική τα σενάρια περί εισβολής προσφύγων και μεταναστών από θαλάσσης και ξηράς.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκης διαψεύδει τα σενάρια που μιλούν για «εισβολή φορέων του κορονοϊού», φανερώνοντας έτσι ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και αποκαλύπτοντας τα πραγματικά κίνητρα της προπαγάνδας. Μιας προπαγάνδας που έχει ως ξεκάθαρο στόχο να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για την (στρατιωτικού τύπου) αντιμετώπιση που θα έχουν εφεξής όσες/οι επιχειρήσουν να περάσουν το Αιγαίο με βάρκες, δικαιολογώντας και όσα έφεραν στο φως τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών για τις παράνομες και δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό λιμενικό προς τα τουρκικά ύδατα.

Οι επιταγές της Ε.Ε είναι πολύ ξεκάθαρες και θέλουν πνιγμένους/ες μετανάστες/στριες στη Μεσόγειο και επαναπροωθήσεις σε όσες/ους καταφέρουν να φτάσουν. Η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα της ΕΕ, έχει υποχρέωση υποδοχής ανθρώπων που αιτούνται ανθρωπιστικής προστασίας και διευκόλυνσης ασφαλούς διέλευσης προς τις χώρες προορισμού τους. 

Όλες οι ζωές πρέπει να σωθούν, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα!

Να ανοίξουν τώρα όλα τα λιμάνια Ιταλίας και Μάλτας για τους διασωσμένους/ες μετανάστες/στριες στη Μεσόγειο!

Καμία επαναπροώθηση μεταναστών/στριων προς την Τουρκία και τη Λιβύη!