Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

12/4/20

Επιστολή για τα μέτρα προφύλαξης στο Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου

Με αφορμή την επιστολή του Δημάρχου Λαυρεωτικής που ζητά τον πλήρη αποκλεισμό των προσφύγων που διαμένουν στο πρώην Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου και στον καταυλισμό στην περιοχή Νεράκι (διαβάστε εδώ την σχετική καταγγελία του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό), η γιατρός του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Ιατρείου Νέας Φιλαδέλφειας, Έμμυ Κουτσοπούλου, απέστειλε επιστολή προς τον δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής, σχετικά με τα μέτρα που οι ίδιοι οι Κούρδοι πρόσφυγες έλαβαν για την αποφυγή διασποράς του CoViD-19.

Στην επιστολή της η κ. Κουτσοπούλου εκφράζει την έκπληξή της για την επιστολή του δημάρχου δεδομένη της -υποδειγματικής για την εποχή και τις υπάρχουσες δυνατότητες- διαχείριση χάρη στην οποία "δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κρούσμα στους χώρους που λειτουργούν με ευθύνη των προσφύγων στην περιοχή σας - παρότι τέτοια κρούσματα υπάρχουν, δυστυχώς, τόσο σε άλλα στρατόπεδα όσο και εκτός προσφυγικών κοινοτήτων", καλώντας σε αλλαγή στάσης της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο Κέντρο Διαμονής.

Αναλυτικά η επιστολή:


Αθήνα, 09.04.20

Προς: το Δήμαρχο Λαυρεωτικής κο Λουκά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Κοινοποίηση: Κέντρο Υγείας Λαυρίου
                        Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου
                        Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν

Θέμα: Αποφυγή διασποράς CoViD-19 στο πρώην Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Λαυρίου και στον καταυλισμό στην περιοχή Νεράκι.

Κύριοι,

Με έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή του Δημάρχου Λαυρεωτικής κου Λουκά προς τις αρμόδιες αρχές όπου ζητά τον πλήρη αποκλεισμό των προσφύγων που διαμένουν στα δύο κέντρα, εκτιμώντας πως αποτελούν εστίες κινδύνου διασποράς του SARS - Cov - 2 στην παρούσα φάση της πανδημίας. Ελπίζοντας πως η επιστολή εκκινεί από την (απολύτως κατανοητή εάν δεν έχει την κατάλληλη πληροφόρηση) ανησυχία του Δημάρχου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα μέτρα που οι πρόσφυγες έχουν ήδη λάβει, παρά τις πενιχρές οικονομικές τους δυνατότητες και τους περιορισμούς που θέτουν οι χώροι διαμονής τους.

Είναι γεγονός πως η διαμονή σε οποιοδήποτε καταυλισμό προσφύγων θέτει σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των ανθρώπων ακόμα και πριν την πανδημία του covid-19, πολλώ μάλλον τώρα. Είναι επίσης γεγονός πως γι’αυτό το μικρότερο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι πρόσφυγες - ωστόσο δεν θα επεκταθούμε σε αυτό στην παρούσα επιστολή.


Λίγες μέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας, οι διαμένοντες στο Κέντρο προσπάθησαν, σε συνεργασία με αλληλέγγυους γιατρούς, να καταρτίσουν ένα πρωτόκολλο ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και προσαρμόζοντάς τις, όπου απαιτείται, στην καθημερινή τους ρουτίνα. Μετά την απαραίτητη προετοιμασία και αγορά υλικών (τα οποία πληρώθηκαν από αλληλέγγυες συλλογικότητες από τη Γαλλία και τη Βόρειο Ιταλία), τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή εδώ και τρεις εβδομάδες σταδιακά. Έτσι, εδώ και τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες:

i. Όλοι παραμένουν μέσα στο Κέντρο, τη δε ευθύνη εφοδιασμού όλων με τρόφιμα έχει αναλάβει μια ομάδα τεσσάρων ατόμων οι οποίοι εξέρχονται και επιστρέφουν στο χώρο ακολουθώντας όλα τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας και φέροντας τις αντίστοιχες «φόρμες» εξόδου. Η έξοδος φυλάσσεται και ελέγχεται από τους ίδιους τους πρόσφυγες.

ii. Το Κέντρο δε δέχεται επισκέψεις.

iii. Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα εκ περιτροπής προαυλισμού των ανθρώπων έτσι ώστε όλοι να μπορούν να βγαίνουν στην αυλή (και οι εσωτερικοί χώροι να απολυμαίνονται και να αερίζονται) χωρίς (στο μέτρο του δυνατού) να υπάρχει συνωστισμός.

iv. Μέσα στο Κέντρο έχει οριστεί ομάδα δέκα ατόμων οι οποίοι ανά δύο ώρες απολυμαίνουν με διάλυμα χλωρίνης 1/10 όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Όλα τα δωμάτια έχουν εφοδιαστεί με χλωρίνη και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό του χώρου του.

v. Επισκευάστηκαν πρόχειρα τα κοινόχρηστα μπάνια έτσι ώστε, αντί του ενός ντους ανά 50 άτομα, να λειτουργούν αυτή τη στιγμή ένα ντους ανά 25. Έγινε προμήθεια υλικών ώστε όλοι να μπορούν να ακολουθήσουν την οδηγία και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους τουλάχιστον 10 φορές την ημέρα.

vi. Γίνεται τακτική θερμομέτρηση όλων με θερμόμετρα υπερύθρων.

vii. Έχει ήδη ετοιμαστεί δωμάτιο απομόνωσης, έχει γίνει προμήθεια μασκών και γαντιών ώστε να μπορούν να απομονωθούν πλήρως όσοι εμφανίσουν συμπτώματα.

Θεωρούμε ότι χάρις σ’ αυτή την - υποδειγματική για την εποχή και τις υπάρχουσες δυνατότητες - διαχείριση (και όχι τυχαία) δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κρούσμα στους χώρους που λειτουργούν με ευθύνη των προσφύγων στην περιοχή σας - παρότι τέτοια κρούσματα υπάρχουν, δυστυχώς, τόσο σε άλλα στρατόπεδα όσο και εκτός προσφυγικών κοινοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε βέβαιοι ότι οι κούρδοι θα συνεχίσουν την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων ώστε να προστατεύσουν και τους εαυτούς τους (κατά τεκμήριο πλέον ευάλωτοι από το γενικό πληθυσμό) όσο και τους υπόλοιπους πολίτες της περιοχής. Όσον αφορά το αυξημένο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης της κουρδικής κοινότητας απέναντι στην πόλη που τους φιλοξενεί, θυμίζουμε πως πριν από τρεις μήνες (15/12/19) οι πρόσφυγες παρέδωσαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής υγειονομικό υλικό εκτιμώμενης αξίας τουλάχιστον 15 (δεκαπέντε) χιλιάδων ευρώ.

Ευελπιστώντας στην αλλαγή στάσης της Δημοτικής Αρχής απέναντι στο Κέντρο Διαμονής,
παραμένουμε στο πλευρό όλων των κατοίκων της Λαυρεωτικής, ελλήνων και ξένων.

Έμμυ Κουτσοπούλου
Γιατρός, Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Νέας Φιλαδέλφειας