Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

24/4/20

Ενημέρωση και βίντεο από την παράσταση του ΣΥΠΡΟΜΕ και κατάθεση υπομνήματος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 24/4/2020 παράσταση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου από 6μελή αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες σε όλα τα επίπεδα. Για την πρόσβαση στο άσυλο, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που είναι ακραία επικίνδυνες στην περίοδο της πανδημίας, για τις δολοφονικές απωθήσεις και επαναπροωθήσεις. Ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού, Κων. Κωστάκος, δέχτηκε να συναντηθεί μόνο με 2 μέλη της αντιπροσωπείας.

Στη συνάντηση κατ’ αρχάς διαμαρτυρηθήκαμε για την επιλεκτική απόλυση των 17 συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου, μεταξύ των οποίων της προέδρου και άλλων ενεργών μελών του σωματείου, που εξαιρέθηκαν από την ανανέωση των συμβάσεων των 629 εργαζομένων και παραδώσαμε το παρακάτω υπόμνημα. Στο τέλος της ανταπόκρισης για τα όσα δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Μηταράκη, υπάρχουν και βίντεο με σχετικές δηλώσεις μελών της αντιπροσωπείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Προς το
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
και Ασύλου

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ, ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΜΕ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ


Α. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εν μέσω πανδημίας κατέθεσε νομοσχέδιο για τροποποίηση δεκάδων διατάξεων στους νόμους 4636/2019 (A’ 169), 4375/2016 (A’ 51), 4251/2014 (Α’ 80) που ρυθμίζουν την παροχή ασύλου στους αιτούντες διεθνούς προστασίας.
Οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν περιστολή του ήδη περιορισμένου δικαιώματος προστασίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Συγκεκριμένα προβλέπει:

•    Στέρηση του δικαιώματος του αιτούντος να ενημερώνεται και να δίνει συνέντευξη στη γλώσσα που κατανοεί που αντικαθίσταται με τη γλώσσα που θα έπρεπε να κατανοεί, επειδή είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής! Ενώ, σε πολλές χώρες προέλευσης των προσφύγων ομιλούνται διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τη φυλή.

•    Επίσημη πια δυνατότητα να κάνουν καταγραφές τα σώματα ασφαλείας, ενώ αυτή η αρμοδιότητα αποτελεί αντικείμενο υπηρεσιών νομικής, κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας.

•    Ακόμα μεγαλύτερη σύντμηση των προθεσμιών στην κατεύθυνση της επίσπευσης της διαδικασίας σε βάρος των αιτούντων που δεν ταιριάζουν στο προφίλ δικαιούχων προστασίας που απαιτεί η κυβέρνηση. Πλασματικές επιδόσεις με mail και έναρξη του δικαιώματος προσφυγής με παρέλευση 3 ημερών (!), παρότι η ενημέρωση του αιτούντα απαιτεί φυσική παρουσία και διερμηνεία στη γλώσσα που κατανοεί, ειδικά στα κέντρα κράτησης, τις δομές, τα κέντρα ταυτοποίησης.

•    Κατάργηση στην πράξη του δικαιώματος δωρεάν πρόσβασης στη νομική συνδρομή στο β' βαθμό, συνδρομή που κατέστη ουσιαστικά απαιτητή από τον 4636.Τώρα προχωρά στη στέρηση της δωρεάν συνδρομής στην περίπτωση που πιθανολογείται εκ των προτέρων η απόρριψη της προσφυγής!!!

•    Δεν επιτρέπεται στον αιτούντα να προβάλει μεταγενέστερα λόγους τους οποίους δεν μπορούσε να προβάλει νωρίτερα με νέα αίτηση, παρότι πάρα πολλοί αιτούντες, για παράδειγμα Αφγανοί, δεν αναφέρουν παρά στο τέλος της συνέντευξης την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή τους, συνήθως μετά από ερώτηση του χειριστή, καθώς θεωρούν δεδομένο το να ζουν υπό καθεστώς εμφυλίου σε όλη τους τη ζωή και ήδη γνωστό στις υπηρεσίες ασύλου ή θεωρώντας δεδομένο ότι το αρχικό τους αίτημα για λόγους ασφαλείας θα γινόταν δεκτό, δεν αναφέρουν για λόγους ταμπού την περίπτωση ομοφυλοφιλίας.,.

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε:
  • Να αποσυρθούν ΤΩΡΑ όλες οι διατάξεις που συρρικνώνουν τα δικαιώματα των προσφύγων.
  • Κατάργηση του νόμου 4636/2019, των ΠΝΠ και των άλλων διατάξεων που επιτίθενται στα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.
  • Ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε- Τουρκίας που εγκωβίζει τους πληθυσμούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Επίσης, απαιτούμε:
  • Άμεσα να αρθεί η παράνομη στέρηση της υποβολής αιτήματος ασύλου σε όσους μπήκαν στη χώρα μετά τις 1/3/20 και να σταματήσει ο εγκλεισμός με στόχο την απέλαση τους και να ακυρωθεί η σχετική ΠΝΠ.
  • Να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις και οι πιέσεις για να συμπιέζονται οι διαδικασίες παροχής ασύλου με φαστ τρακ αποφάσεις.
  • Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου και να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, ώστε να αποδίδεται έγκαιρα η προστασία στους πρόσφυγες.

Β. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Υπάρχει εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας με τη μετατροπή των στρατοπέδων εγκλεισμού σε στρατόπεδα εξόντωσης, αφού τα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα στα στρατόπεδα που εκδηλώνονται κρούσματα δεν συνοδεύονται από ενίσχυση της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Είναι επείγουσα ανάγκη η κυβέρνηση να απελευθερώσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που κρατά αναγκαστικά υπερσυνωστισμένους και φυλακισμένους σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα, σε καταυλισμούς, σε φυλακές, λεωφορεία, κρατητήρια, υπόστεγα, υπαίθριους χώρους στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Η πολιτική της αποτροπής εισόδου προσφύγων, με τις συνθήκες να κάνουν αβίωτο το βίο των προσφύγων είναι δολοφονική και πρέπει άμεσα να σταματήσει, αφού ήδη έχει δημιουργήσει δεκάδες θύματα με αυτοκτονίες και θανάτους από κακουχίες και δυστυχήματα. Τα συρματοπλέγματα και η φυλάκιση δεν είναι προστασία από τον κορονοϊό, ούτε για τους πρόσφυγες, ούτε για τους ντόπιους. Αποτελούν παγίδα θανάτου για τους πρόσφυγες με επιπτώσεις και για τους ντόπιους.

Είναι παραπάνω από επιτακτικά επείγον το άμεσο κλείσιμο των στρατοπέδων και η στέγαση των προσφύγων σε κατοικίες εντός τους αστικού ιστού. Απαραίτητη η πρόσβαση όλων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη με χορήγηση ΑΜΚΑ άνευ όρων. Μέτρα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε όλους τους εγκλωβισμένους στα στρατόπεδα.

Είναι εγκληματικό στους χώρους διαμονής προσφύγων να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, να λειτουργούν χωρίς αποχετευτικό σύστημα, σύστημα ύδρευσης, θέρμανσης, παροχής ζεστού νερού, με ελάχιστες τουαλέτες μερικές και χημικές, ανεπαρκή ντουζ. Να μένουν σε κοντέινερ και χώρους επικίνδυνους, που δεν παρέχουν καμιά προστασία από τις καιρικές συνθήκες. Σε συνθήκες πανδημίας να συνεχίζεται η μη παροχή των αναγκαίων ειδών καθαριότητας και ατομικής υγιεινής. Να έχει σταματήσει η χορήγηση του πενιχρού επιδόματος, με πρόσχημα την τοποθέτηση ΑΤΜ στα στρατόπεδα που ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει.

Είναι απάνθρωπο ταυτόχρονα με την επιβολή απαγόρευσης εξόδου και τον περιορισμού της κυκλοφορίας να μην υπάρχει μέριμνα για επαρκή τροφοδοσία των εγκλωβισμένων προσφύγων (έλλειψη γάλακτος για παιδιά, μικρές μερίδες και κακή ποιότητα φαγητού) που γίνεται επικίνδυνη για περαιτέρω ευαλωτότητα σε ασθένειες, δεν υπάρχει δυνατότητα προμήθειας ειδών λόγω απαγόρευσης σε κοντινές περιοχές.

Απαιτούμε:
  • Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες και κατάλληλα καταλύματα μέσα στον αστικό ιστό. Επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους.
  • Τέρμα στον εγκλεισμό και τη γκετοποίηση των προσφύγων. Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά. Κλείσιμο των στρατοπέδων «ανοικτών» ή κλειστών. Να σταματήσουν οι επιτάξεις και οι εργασίες κατασκευής νέων στρατοπέδων και περιφράξεων καταυλισμών.
  • Όχι στον αποκλεισμό και την εγκατάλειψη των νεοεισερχόμενων προσφύγων. Να σταματήσουν οι συλλήψεις και η κράτηση προσφύγων στα κέντρα απελάσεων.
  • Να σταματήσει η κατασκευή νέων φυλακών και να μην εκμεταλλεύεται την κατάσταση με τον κορονοϊό για να προχωρήσει το σχέδιο της για κλειστά κέντρα κράτησης, οδηγώντας από τα νησιά στις νέες φυλακές σε Σέρρες, Μαλακάσα, Αμυγδαλέζα.
  • Πλήρη δικαιώματα στην εργασία, την εκπαίδευση, την ασφάλιση και την εργασία.
  • Πλήρης προστασία όλων των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων (στέγαση, τροφή, υγεία, ψυχολογική στήριξη, εκπαίδευση, μέριμνα για επανένωση). Διαφάνεια για το που βρίσκονται και τις συνθήκες που βιώνουν. Πρόνοια να βρεθούν όλα όσα εμφανίζονται αγνώστου διαμονής και να έχουν την απαραίτητη φροντίδα..

Γ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΩΝ

Έχει έρθει στη δημοσιότητα σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση με τις δυνάμεις του λιμενικού, της frontex, του στρατού, ξένων στρατών και ακροδεξιές συμμορίες έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις αποτροπής που έφεραν και θανάτους και επικίνδυνες για τους πρόσφυγες επαναπροωθήσεις. Ήδη, έχουν επιβεβαιωθεί από τις πρόσφατες ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Έβρο ότι έχουν χάσει την ζωή τους 2 άνδρες και αγνοείται 1 γυναίκα.

Η προσφυγιά δεν είναι παρανομία και αδίκημα. Από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται στους πρόσφυγες να περνούν με νόμιμο τρόπο τα σύνορα και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου, η Ε.Ε. και η κυβέρνηση τους υποχρεώνει να αναζητούν δίοδο από τα χερσαία η θαλάσσια σύνορα. Δεν πρόκειται για εισβολείς, αλλά για ανθρώπους που αναζητούν προστασία. Η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή χώρα και δεν προστατεύει τα δικαιώματα των προσφύγων.

Απαιτούμε:
  • Νομιμοποίηση της εισόδου των προσφύγων στη χώρα. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής.
  • Να μπει τέρμα στις ακροδεξιές, φασιστικές συμμορίες και τους οπλοφόρους που δρουν στα σύνορα και τα νησιά και επιτίθενται, προπηλακίζουν και κυνηγούν πρόσφυγες. Να σταματήσει η κάλυψή τους από την κυβέρνηση και η συνεργασία μαζί τους.
  • Να τερματιστούν οι εγκληματικές, επικίνδυνες και παράνομες επαναπροωθήσεις.

24/4/2020

ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. –Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
https://syprome.blogspot.com



Ο Κ. Κωστάκος είπε ότι υπάρχουν νομικοί λόγοι για την απόλυση αλλά δεν μπορεί να τους ανακοινώσει,  αν δεν έχει γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία για το αν είναι ανακοινώσιμοι. Επισημάναμε τον κυνισμό της πολιτικής απόφασης που εκμεταλλεύεται και την κατάσταση της πανδημίας.

Για τις αντιπροσφυγικές διατάξεις για το άσυλο που κατέθεσε σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση, με λήξη της δημόσιας «διαβούλευσης» τη σημερινή μέρα, ισχυρίστηκε ότι είναι διατάξεις που  θα επιταχύνουν τις διαδικασίες. Ενώ, είπε, ότι ακολουθούν τις διαδικασίες και τους νόμους της Ε.Ε.

Για τις άθλιες συνθήκες, τον εγκλεισμό και τον υπερσυνωστισμό στα στρατόπεδα υπεραμύνθηκε ότι πρέπει να υπάρχουν κλειστά κέντρα. Για το επίδομα που έχει κοπεί, ότι θα δοθεί αναδρομικά. Για τους πρόσφυγες που έφτασαν μετά τις 1/3 ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αρθεί η απαγόρευση κατάθεσης αιτήσεων ασύλου μετά τις 1/4, αλλά δεν ξέρει πως θα γίνει. Για το στρατόπεδο στο Κλειδί Σερρών που έχει στηθεί μέσα σε ρέμα, είπε ότι παρακολουθούσαν την επικινδυνότητα με μια μεγάλη νεροποντή, αλλά δεν κινδύνευσε κάποιος να πνιγεί. Για τις άθλιες συνθήκες ότι δεν ξέρουν την κατάσταση,  γιατί δεν είχαν οριστεί διοικητές και έτσι δεν έχουν εικόνα και ότι τα προβλήματα θα λυθούν όταν  κατασκευαστούν τα νέα κλειστά κέντρα. Ενώ, για τις σκηνές στη Μαλακάσα είπε ότι δεν μπορούν να μπουν άλλα κοντέινερ και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν όλοι να μένουν σε σπίτια, χωρίς να το αιτιολογεί, και δηλώνοντας άγνοια για το πρόγραμμα Εστία. Υπερασπίστηκε την πολιτική των στρατοπέδων για όλους τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.

Για τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις και τις απωθήσεις που έχουν έρθει στο φως από  δημοσιεύματα με στοιχεία είπε ότι δεν τα έχει υπόψη του. Επαναλάμβανε ότι η χώρα έχει σύνορα και τα προστατεύει.

Ενώ, στις ερωτήσεις μας γιατί δεν δίνουν στοιχεία για το πόσοι πρόσφυγες ζουν σε κάθε στρατόπεδο στην Ηπειρωτική Ελλάδα, είπε ότι δεν τα έχουν συγκεντρωμένα με παραδοχές, αλλά όσα έχουν βρίσκονται στο προσωπικό ιστολόγιο του υπουργού Μηταράκη. Η παράσταση έλαβε από τη μεριά μας τέλος, παραδίδοντας το υπόμνημα  και δηλώνοντας ότι η πολιτική τους είναι αντιπροσφυγική, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα με δολοφονικές συνέπειες για τις οποίες είναι υπεύθυνοι.


Επίσης, δείτε βίντεο με δηλώσεις εδώ από την ανταπόκριση της σελίδας Μένουμε Ενεργοί